09/09/2016

El premi RBA de novel·la negra se’n va a Escòcia

2 min
Ian Rankin (Cardenden, 1960), a la seu de RBA, a l’avinguda Diagonal de Barcelona, amb el president de l’editorial, Ricardo Rodrigo, i l’alcaldessa Ada Colau.

BarcelonaGràcies al generós premi anual de novel·la negra que atorga des de fa deu anys, RBA convoca tot el sector editorial barceloní durant una nit. El desè guanyador dels 125.000 euros ha sigut Ian Rankin -el primer escocès que l’aconsegueix- amb Perros salvajes, en què l’inspector de policia Malcolm Fox ha de vigilar els passos de la banda mafiosa de Joe Stark i localitzar el culpable d’uns assassinats en sèrie amb l’ajuda de l’inspector retirat i personatge estrella de l’autor, John Rebus, amb qui mantenen una tensa -i forçada- relació de complicitat.

El tema de fons de Perros salvajes és el llegat que “els pares deixen als fills”, deia l’autor ahir. “Un tema que mai abans no havia explorat, i que té a veure amb el fet que els meus propis fills ja han crescut i han marxat de casa”, explicava.

Una llarga relació

Rankin, que amb aquesta ja haurà publicat vint novel·les a RBA -van apostar per ell l’any 2000-, observava amb un punt d’estupefacció la festa que el col·locava en el punt de mira. A la desena planta de l’edifici RBA havia rebut l’ovació del miler llarg de convidats, l’última de les proeses que el seu talent li ha permès aconseguir des que va decidir estudiar lletres en comptes de seguir el consell dels pares, que el volien veure convertit en un home de negocis. El seu primer llibre, The flood, va arribar el 1986, quan tenia 26 anys, i uns mesos després va publicar Nudos y cruces,elprimer cas de l’inspector Rebus, fanàtic del pop clàssic, investigador obsessiu, bevedor impenitent i personatge turmentat que treballa des d’Edimburg. Des de llavors, Rankin ha escrit una vintena de casos del seu personatge, que s’han traduït a 36 llengües i que només al Regne Unit venen una mitjana de mig milió d’exemplars durant els primers tres mesos que el llibre és a la venda. “No sóc ni tan interessant, ni tan complex ni tan perillós com el meu personatge”, admetia l’autor ahir. El 2009, un any abans de fer-ne 50, el novel·lista es va empescar un nou personatge, Malcolm Fox, a Asuntos internos, que RBA va publicar poc després que l’autor guanyés el premi Carvalho. A partir de Sobre su tumba (2012), Fox i Rebus fan equip.

Després de comparar el català amb el gaèlic, Rankin va opinar sobre l’actualitat britànica: “A causa del Brexit, la independència d’Escòcia està més allunyada que mai. Amb la sortida de la Unió Europea (UE), tots els temes són econòmics, ha desaparegut la passió. El raonament que es fa és que si el Regne Unit ha abandonat la UE, Escòcia seria molt estúpida d’abandonar el Regne Unit, perquè ells són el nostre principal client, i la UE rebutjaria un país amb un PIB tan baix com el nostre. A més, Espanya segur que ens vetaria l’accés a la UE, tenint en compte la situació catalana”.

stats