CINEMA
Cultura 23/05/2011

El president de l'Acadèmia de Cine espanyola troba "inadequat" obligar a doblar cine en català

Enrique González Macho, en la seva primera visita com a president a l'Acadèmica de Cine catalana, opina: "Marcar una obligatorietat en un sector debilitat no és una bona mesura"

Efe
1 min

BARELONAEl president de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, Enrique González Macho, ha dit avui que considera "inadequat" el "procediment" de la Llei del Cinema de Catalunya que obliga a doblar al català la meitat de les còpies de les pel·lícules més taquilleres. "No estic en absolut en contra que s'exhibeixi cinema en català, però considero que el procediment és inadequat perquè marcar una obligatorietat en un sector debilitat no és una bona mesura", ha dit González Macho, durant la presentació del cicle de la Filmoteca dedicat a Mario Camus.

El cicle és un homenatge al cineasta càntabre organitzat conjuntament per l'Acadèmia de Cinema espanyola i l'Acadèmia del Cinema Català (ACC), que presideix Joel Joan, defensor de la Llei del Cinema catalana. "La llei encara s'està reglamentant", ha apuntat tímidament Joel Joan, que s'ha abstingut d'entrar en el debat.

"Les coses no es poden imposar de la nit al dia -ha afegit González Macho-. És necessari una negociació entre la Generalitat, la indústria de l'exhibició i les majors". Joel Joan ha preferit centrar la seva intervenció en la qualitat de l'obra de Mario Camus, Goya d'Honor 2011 i autor d'obres que van marcar una època, com la pel·lícula Els sants innocents i la sèrie de televisió Fortunata i Jacinta.

Camus ha agraït l'homenatge, encara que ha advertit que "no li agrada que el sacsegin molt" i ja està "una mica retirat". "Potser faré una altra pel·lícula, però ho veig difícil, perquè per fer cinema cal posar-se l'hàbit de monjo mendicant i demanar almoina aquí i allà, i jo ja no tinc ganes de fer aquestes coses", ha dit.

stats