Cultura 31/08/2012

"El projecte proposa la integració d'un nou estrat sobre els altres"

1 min
Residència per a gent gran a Alcácer do Sal, Portugal.

Manuel Aires Mateus

Ha rebut el Premi FAD, ENOR, el premi de la Biennal Iberoamericana d'Arquitectura i Urbanisme i el Premi Luigi Cosenza. Autor de la llar d'avis d'Alcácer do Sal, el Museu del Far de Santa Marta (Lisboa), la Biblioteca Central i l'Arxiu Municipal de Lisboa

La materialitat ens parla d'un altre temps físic i cultural alhora que ens reinterpreta el lloc des de la seva pròpia realitat i ens planteja, així, com qüestiona les diferents possibilitats d'intervenció.

En aquesta intervenció, realitzada per Meritxell Inaraja a l'antiga fàbrica de la moneda La Seca, s'utilitza el programa com a mitjà per mantenir l'estructura històrica existent, alhora que es conjunta amb una proposta d'ampliació espacial i el treball amb la complexitat de fer una relectura de les preexistències.

La materialitat s'utilitza d'una manera expressiva a la recerca d'una temperatura que harmonitzi la proposta amb les preexistències, que plantegi una coherència en la intervenció i que creï un tot càlid, matèric i equilibrat.

L'espacialitat, els recorreguts i les seqüències d'escales sorgeixen de la preexistència com una realitat latent al lloc, que s'insinua des de la subtilesa de les alteracions i les transformacions proposades, i potencia el valor de la intervenció.

El projecte proposa la integració d'un estrat més sobre els estrats d'altres temps, assumint d'una manera selectiva la realitat existent i utilitzant-la amb criteri per generar la proposta mateixa. És substancial la lectura del present, sent capaç d'afirmar, però també d'acceptar, la successió de les intervencions que amb diferents enfocaments i usos van anar enriquint el patrimoni existent.

stats