Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 títols de maduresa

Paul Auster, Erri de Luca, Joan Barril, Manuel Foraster, Jordi Coca

Ara
2 min
PAUL AUSTER NO ES VA SEPARAR DE LES ULLERES DE SOL EN CAP MOMENT DE LA RODA DE PREMSA D'AHIR AL CCCB DE BARCELONA.

BarcelonaDiari d'hivern. Paul Auster. Edicions 62 / Edicions 62Anagrama

"Sempre perdut, sempre agafant la direcció equivocada, sempre fent cercles. Tota la vida has estat incapaç d'orientar-te en l'espai, i fins i tot a Nova York, la ciutat més fàcil de totes per moure-s'hi, la ciutat on has passat bona part de la teva vida adulta, sovint t'emboliques". Paul Auster fa memòria amb motiu del seu 65è aniversari. Diari d'hivern s'afegeix a altres llibres de memòries com La invenció de la solitud (1987), Viure al dia (1997) i Experiments amb la veritat (2001). En aquest nou exercici d'aproximació a un mateix –escrit en segona persona– l'escriptor recorre la seva vida a través de blocs temàtics com l'enumeració de les cicatrius corporals o la descripció dels 21 llocs on ha viscut.

Els peixos no tanquen els ulls. Erri de Luca. Bromera / BromeraSeix Barral

A 'Els peixos no tanquen els ulls', Erri de Luca recorda el nen de deu anys que va ser. Estiueja amb la mare en un petit apartament d'un poble costaner d'Ischia, al nord del golf de Nàpols, i allà s'entreté amb la lectura arran de mar, només interrompuda per algun bany esporàdic. Un bon dia, el petit De Luca comença a parlar amb una noia que pren el sol al seu costat. La història d'amor està assegurada.

El caçador d'ombres. Joan Barril. Edicions 62

Lluís Soley és el propietari d'una empresa familiar catalana. Té vora cinquanta anys, els seus pares han mort i el seu matrimoni ha començat a fer aigües. Té clar que ha de començar una nova vida, però no té esma per afrontar-ho. De sobte, una oferta de compra milionària resol el seu dilema. El caçador d'ombres és una reivindicació del viatge i la ficció com a espais on viure plenament.

Factures pagades. Manuel Foraster. Tusquets.

'Factures pagades' és la primera de les tres novel·les que Manuel Foraster té previst escriure. Ambientada a la ciutat de Nàpols de finals de la dècada dels 70, Foraster té com a fil conductor la història d'amor entre un jove professor universitari i la nova lectora d'espanyol de la universitat. Novel·la de formació carregada de causticitat i d'humor sabadellenc, 'Factures pagades' és un debut ben recomanable.

En caure la tarda. Jordi Coca. Edicions 62

El personatge de l'última novel·la de Jordi Coca té més d'un punt en comú amb Robinson Crusoe, una de les creacions més recordades de Daniel Defoe: a banda d'estar perdut en una illa, el personatge principal del llibre és d'una ambigüitat que no permet saber del cert "si és bo o és un fill de puta", en paraules de l'autor. En caure la tarda reflexiona sobre la identitat i els fonaments de l'home actual.

stats