FIRA DE TÀRREGA 2012
Cultura 10/09/2012

El públic i els programadors mantenen la diversitat de Tàrrega

Antoni Ribas Tur
3 min
El públic i els programadors mantenen la diversitat de Tàrrega

TÀRREGALa Fira de Tàrrega no és aliena a la crisi, però ha assolit els objectius de públic que s'havia fixat per a la 32a edició, va dir ahir a la tarda Pau Llacuna, el director executiu del festival. Hi ha hagut menys gent als carrers, perquè dijous i divendres eren laborables, però la venda d'entrades, prop de 15.000, només ha davallat un 4% respecte del 2011. Tant els espectadors com els programadors, afirma l'organització, s'han mantingut, un any més, fidels a la programació de la Fira.

Un dels plats forts d'ahir va ser Pugilatus , dels Escarlata Circus. La història lírica i entranyable de dos amics, interpretats per Jordi Aspas i Piero Steiner, ja es va poder veure dins el Grec, però ha desembarcat a la Fira per les possibilitats d'internacionalitzar-se.

Pluja per sorpresa dissabte

Dissabte a la nit la pluja va sorprendre els assistents a la Fira de Tàrrega amb la mateixa intensitat que el sol havia lluït durant tot el dia i amb la mateixa força de la gentada que omplia els carrers del centre de la localitat al vespre. Abans els músics de l'esbojarrada The Wandering Orchestra van haver de suar per moure's entre els espectadors amb el seu carretó motoritzat i portar-los a un recinte en què els van fer ser els seus instruments. Fins i tot van cridar els veïns d'un edifici pròxim que eren al balcó per demanar-los que fessin els platerets.

El ruixat, afortunadament, va ser breu. Tot i així, es van haver de suspendre onze representacions, però finalment la pluja no va afectar els aparells elèctrics de l'Espai Sant Josep i es va poder veure Kiss & Cry , dels francesos Charleroi Danses. Aquest espectacle era un dels màxims atractius internacionals de la Fira. La representació va comptar amb l'assistència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i va acabar amb tot el públic dret ovacionant la companyia. Els personatges de l'espectacle estan interpretats per les mans d'un actor i una actriu, que es mouen en elaborades escenografies en miniatura. Els diferents quadres que componen es filmen i es projecten en una pantalla penjada damunt l'escenari. Era tan captivador seguir la narració com veure l'equip artístic treballar.

Improvisar per salvar les sessions Problemes tècnics, primer, i després, l'aiguat, van fer que Bring the ice , el cabaret de la companyia sueca Subtopia, un altre dels espectacles internacionals més esperats, s'hagués de cancel·lar. Ahir a la tarda van fer una sessió tancada per a programadors.

La pluja també va aigualir la festa a la companyia Teatro de Cerca. Malgrat tot, els actors van improvisar i en lloc de fer Que te vaya bonito al terrat del Museu Comarcal de l'Urgell el van fer al vestíbul. El fet d'estar en un espai tancat encara va fer més sagnant la història de tres germans que, durant la festa per acomiadar-ne un, el David, perquè marxa a treballar a Mèxic, es canten totes les veritats entre el públic.

La Fira de Tàrrega ha prestat en aquesta edició atenció als creadors emergents catalans. Dissabte a la tarda es van poder veure dues peces de creadors joves. La coreògrafa Roser López va presentar Before we fall , una coreografia que explora infinites maneres de mantenir-se dret i, també, fer caure algú a terra.

Pere Faura ha participat a la Fira per partida doble. La mateixa tarda va presentar una nova funció de Dansa real ja! , una personal reflexió sobre què és i què significa ballar. Els nombrosos espectadors que es van congregar a la plaça de les Nacions van poder veure com uns moviments vistos primer sense música prenen un sentit nou quan estan acompanyats d'una melodia. Un programador català el va definir com "el primer espectacle de dansa conceptual de carrer". Ahir va presentar Radio Patio . En aquesta peça va improvisar a partir la música i les cançons que sintonitzava amb una ràdio.

stats