Art
Cultura 02/11/2011

El govern xinès reclama 1,7 milions d'euros a Ai Weiwei per evasió d'impostos

L'artista i dissident ha sentenciat que el govern xinès "no té vergonya" i qualifica la multa de represàlia per les seves crítiques al règim

Efe
1 min
L'artista xinès Ai Weiwei

PequínL'artista i dissident xinès Ai Weiwei ha acusat el govern xinès de "no tenir vergonya" després d'haver-li exigit el pagament d'1,7 milions d'euros per una suposada evasió d'impostos.

"Tot això ha anat més lluny del que podia imaginar. Estic en xoc, és una tragèdia, em sento impotent", ha contestat l'artista davant el que considera una represàlia per les crítiques al règim. Segones les autoritats, Ai haurà de pagar la multa en un termini de 15 dies, però l'artista ha declarat al seu Twitter que la quantitat és excessiva i iguala els ingressos dels ferrocarrils xinesos del 2010.

"Tots els ministeris de la nació, tots aquests homes i dones, no tenen vergonya de convertir-se en eines de la persecució que du a terme el poder polític", ha assenyalat l'artista, de 54 anys.

Weiwei va ser detingut a l'abril sense cap ordre d'arrest, va estar en captiveri durant 81 dies i va patir tortures psicològiques. El govern va acusar l'artista d'evasió d'impostos, una acusació que els seus familiars neguen i atribueixen a una venjança per la seva dissidència política.

L'artista va ser alliberat però va comprometre's a no concedir entrevistes a la premsa estrangera ni publicar opinions a internet i les autoritats van prohibir-li abandonar Pequín; l'artista, que ha trencat el silenci en més d'una ocasió, té una certa llibertat de moviments.

Afirma que les autoritats "abusen del poder per venjar-se, per eliminar sense escrúpols qualsevol dissentiment, a través de desaparicions i detencions secretes, impostos, diplomàcia i sentències penals", afegeix a Twitter. "Menysreen els principis morals i la justícia judicial", prossegueix l'artista conceptual, en el que qualifica com a "col·lapse de les bases autoritàries".

stats