ART
Cultura 09/01/2016

La refundada Plataforma d’Artistes de Catalunya comença a caminar

Antoni Ribas Tur
2 min

BarcelonaL’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya ha mort, llarga vida a la Plataforma d’Artistes de Catalunya. Aquest és el nom amb què alguns membres de l’antiga entitat han començat un nou camí per defensar els interessos del sector. La junta directiva de l’entitat es va presentar ahir en societat: els artistes Tomás Pariente, Lídia Porcar, Nora Ancarola i Mireia Sallarès i el crític i comissari Daniel Gasol són els coordinadors de les cinc comissions que formen la Plataforma i romandran en el càrrec durant dos anys. Són les cares visibles del total de 25 vocals que formen la junta. L’entitat vol ser un ens transversal i intergeneracional que sedueixi els grans noms de l’art català contemporani perquè s’hi sumin.

Està previst que la creació de la Plataforma es formalitzi a mitjan febrer. Serà aleshores quan es començaran a buscar nous membres -l’anterior plataforma en va arribar a tenir un miler i va acabar amb 300-. La Plataforma d’Artistes de Catalunya és fruit d’una dotzena de debats realitzats arreu de Catalunya que s’han perllongat durant prop de mig any i que han involucrat 240 persones, 50 de les quals en són membres fundadors. Les comissions estan centrades en necessitats i problemàtiques del sector, com ara les qüestions administratives, la coordinació dels professionals d’arreu del territori, la professionalització dels artistes, el compliment del codi de bones pràctiques, la recerca i la relació de l’art contemporani amb la pedagogia. El més probable és que tingui la seu a les instal·lacions del centre de producció i recerca Hangar. “Hem treballat en dues línies: generar un nou model de gestió i tancar bé l’antiga associació per no perdre la feina feta”, va dir Ancarola. L’entitat no està oberta només als artistes sinó que també vol rebre col·leccionistes, col·lectius, gestors culturals, educadors i centres educatius. “No hi ha hagut una xarxa real que connecti els artistes de tot el territori”, va dir la coordinadora d’aquesta comissió, l’artista Lídia Porcar, sobre alguns reptes de futur.

L’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya, amb 35 anys de trajectòria, es va extingir al juny, després que un jutge la fes tancar. Havia convocat un concurs de creditors perquè no podia assumir un deute de 150.000 euros, la major part dels quals corresponien a la indemnització per l’acomiadament del secretari general, Florenci Guntín, que havia cessat el 2012, després de 30 anys, per presumptes irregularitats, i d’una altra treballadora. Florenci Guntín està pendent de judici per aclarir si va cometre les anomalies comptables de les quals se l’acusa.

stats