44 FESTIVAL DE CINEMA DE SITGES
Cultura 14/10/2011

La reinvenció de Kevin Smith

Xavi Serra
2 min
La reinvenció de Kevin Smith

SitgesDesprés d'aconseguir un relatiu èxit a la dècada dels 90 reescrivint en clau indie la comèdia nord-americana juvenil amb cintes com Clerks o Perseguint l'Amy , Kevin Smith ha intentat inútilment reinventar-se per la via de la comèdia familiar amb Jersey girl , transformant-se en Judd Apatow a En Zack i la Miri fan una porno i fins i tot dirigint una buddy movie policíaca amb Bruce Willis, Quin parell de polis .

Red state , que ahir es va presentar a la Secció Oficial del Festival de Sitges, és l'intent més radical que ha fet per deixar enrere el seu passat com a cineasta còmic. Fosca i sagnant, virant l'humor cap al negre i sense acudits, Smith barreja elements de terror i de thriller d'acció en una cinta que dispara retrets contra el fanatisme religiós i la política antiterrorista del govern nord-americà. Tot comença com un slasher qualsevol, amb tres adolescents més aviat sorruts i hormonals que, atrets per la possibilitat de participar en una sòrdida orgia amb Melissa Leo, cauen en mans d'una secta de fonamentalistes cristians amb una particular obsessió amb els homosexuals. A partir d'aquí, Red state posa la directa i comença a apilar situacions i personatges per desfer-se d'ells amb la mateixa velocitat. A Smith no li interessa tant qui viu o qui mor, sinó emfatitzar la crítica del fanatisme religiós, l'odi amb coartada moral que escampa el fonamentalisme d'extrema dreta.

Del còmic a la pantalla

També a la Secció Oficial i fora de competició es va projectar ahir a Sitges Pollastre amb prunes , adaptació d'un còmic de Marjane Satrapi dirigida per l'autora i Vincent Paronnaud, l'equip que el 2007 ja es va encarregar de l'adaptació animada del còmic biogràfic Persèpolis . Ara, però, amb l'excepció d'un breu fragment, l'adaptació no és animada sinó amb personatges de carn i ossos, encarnats per intèrprets com Mathieu Amalric, Maria de Medeiros i Isabella Rossellini. Pollastre amb prunes torna a esprémer l'àlbum familiar de Satrapi per explicar la història d'un oncle violinista de l'autora i la seva desgraciada història d'amor impossible amb la filla d'un rellotger. Amb to de conte, salts en el temps i digressions fantàstiques, la pel·lícula remet al cinema de Jean-Pierre Jeunet i a la fabulació amable i agredolça d'un cert cinema francès.

La competició s'ha reservat per a avui una petita sorpresa: Kill list , desconcertant experiment del britànic Ben Wheatley que relata l'últim encàrrec d'una parella d'assassins: al començament sembla un drama costumista, després un thriller d'acció i finalment una fantasia de terror. Massa gustos per a un sol plat.

stats