OPINIÓ
Cultura 08/09/2011

El molt rendible divorci de Boadella amb Catalunya

Santi Fondevila
2 min

Els Joglars compleixen cinquanta anys. Cal felicitar-los pel que han sigut i pel que són, una gran companyia de teatre. Albert Boadella ho celebra reposant una nova versió del magnífic espectacle El Nacional , estrenat el 1993 al Teatre Municipal de Girona. Si aleshores el títol es referia a una qüestió molt nostra, com el Teatre Nacional de Catalunya, que estava en construcció i es va inaugurar el 1996, ara es tracta d'un Nacional d'òpera, gènere que multiplica tots els dispendis que es puguin criticar al teatre públic. Arran de la presentació, Albert Boadella ha declarat que el seu divorci amb Catalunya segueix sent absolut. "No ens volen", diuen els diaris que ha dit.

Boadella és una persona molt intel·ligent i es lògic que mantingui aquesta posició, malgrat que a hores d'ara no sabem gaire bé qui són aquests que no el volen. De fet, quan va pronunciar aquell Adéu Catalunya amb versió oral i escrita, Boadella feia el que més li convenia per ser rebut a la capital d'Espanya amb tots els honors que mitjans de comunicació antinacionalistes com El Mundo i la dreta més espanyolista dispensa als prohoms que sent seus. Un català de renom internacional anticatalà és un exemple al qual s'ha de donar ales i un fill pròdig que cal acollir en el niu de la reacció més recalcitrant de la dreta espanyola. Que rebé que deu sonar als cercles de gomina i havà tornar a sentir: " Hemos dejado de actuar, no por nuestro gusto. Estaríamos encantados de trabajar en Catalunya. Simplemente, no nos quieren, nos han considerado traidores a la causa ". Boadella interpreta la realitat com li va més bé perquè, tot i que hi va haver certes pressions i desqualificacions en moments determinats, van deixar d'actuar perquè volien. Va marxar amb un cop de porta i si no ha tornat és perquè li deu sortir més a compte explotar la condició d'expatriat. A Catalunya hi viuen i hi treballen antinacionalistes i conservadors de classe mitja alta. Com Boadella.

I per a aquells que se sentin estranyats quan vegin un espectacle d'Albert Boadella, Amadeu , al Teatre Lliure (al juny), han de saber que el gran joglar diu que es tracta d'una producció de Teatros del Canal, que dirigeix, i que ell no és qui per negar-li els bolos. Caldrà veure si Albert Boadella vindrà al Lliure a presentar l'espectacle. Jo desitjaria que sí, perquè vegi que aquí ningú es menja els que dissenteixen.

stats