Història
Cultura 02/11/2011

Les restes de Cervantes es podrien trobar l'any 2012

L'historiador Fernando Prado liderarà un projecte per exhumar el cos al convent de les Trinitàries de Madrid

Efe
2 min

MadridLes restes de Miguel de Cervantes, que van ser sepultades en algun lloc del convent de les Trinitàries de Madrid l'any 1616, mai es van trobar. Però tot això podria canviar. L'historiador Fernando Prado està decidit a trobar la tomba de Cervantes.

El projecte d'exhumació, que es preveu que duri dos mesos i tingui un cost de 100.000 euros, podria començar l'any 2012. Per posar en marxa el projecte, Prado compta ja amb el suport de l'arquebisbat, de la Reial Acadèmia Espanyola, del ministeri de Defensa i d'un grup d'antropòlegs forenses que, amb l'ajuda d'un georadar, rastrejaran el sòl i els murs del convent per trobar-hi els ossos de l'autor de Don Quixot.

"El georadar és un emissor d'ones electromagnètiques que no afecta l'estrat, no causa cap dany, però transmet una informació del subsòl en una profunditat de fins a 7 metres", explica Fernando Prado. Així, els investigadors podran conèixer en quines zones del convent hi ha ossos humans perquè puguin ser desenterrats.

Segons Prado, poden passar dues coses: “Que el terra no hagi sigut tocat, llavors Cervantes seria dins de la seva tomba i sencer, o que les seves restes hagin sigut barrejades en algun moment amb les d'altres cossos", assegura.

En aquest cas, entrarà en joc l'antropòleg forense Francisco Etxeberría –que ha participat en l'exhumació de més de 500 afusellats de la Guerra Civil i recentment en la del president xilè Salvador Allende–, que hauria de separar els ossos d'"un individu de 70 anys, amb una lesió a la mà esquerra i una ferida al pit", dels altres.

"Si trobem el cos en bones condicions, podríem obtenir moltíssima informació, per exemple si va tenir malalties infeccioses, o podríem reconstruir el crani i conèixer l'aspecte de la seva cara, ja que la imatge que tenim d'ell no sabem si es correspon amb la realitat ", afirma Etxeberría.

stats