ART
Cultura 13/04/2012

Les retallades encongeixen més el Macba

Les retallades s'han encarnissat amb el Macba. Després que la Generalitat el proclamés vaixell insígnia de l'art contemporani, el museu es veu obligat a acomiadar nou persones i a reduir l'activitat.

Antoni Ribas Tur
2 min
MANIFESTACIÓ DELS TREBALLADORS
 Durant l'acte de protesta pels acomiadaments, els treballadors del Macba -emocionats i vestits de negre-  van subratllar els seu compromís amb el projecte del museu des de la seva obertura, el 1995. Els seus col·legues i veïns, 
 Els treballadors del CCCB, també van donar-los suport.

BARCELONAEl Macba ha topat amb els esculls de la crisi. Després que l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat li hagin donat l'estatus de vaixell insígnia de l'art contemporani a Catalunya i hagin fet pública l'aposta pel seu creixement, ahir el museu va acomiadar nou treballadors, prop d'un 10% dels 98 que formen la plantilla. Ahir al migdia els treballadors del centre -i, en senyal de solidaritat, col·legues del veí CCCB- es van concentrar per protestar contra aquesta mesura i van llegir un manifest en què es va denunciar "la incoherència" de les administracions per presentar el museu "com un dels eixos del sistema de l'art català, alhora que insten els responsables del museu a retallar plantilla i activitat". El Macba s'ha convertit en un dels pols més importants dels museus catalans segons el nou Pla de Museus de Catalunya que va presentar al març el conseller Ferran Mascarell.

Els treballadors del Macba denuncien que això és el començament "d'una sèrie" d'acomiadaments. La xifra final de contractes rescindits es podria acostar a la vintena, ja que està previst que s'acomiadin treballadors autònoms que col·laboraven en projectes que quedaran ajornats. Segons la UGT, es pot veure afectat un 20% de l'equip. Els afectats treballaven als departaments de comunicació, premsa, màrqueting, recursos humans, gestió econòmica i registre. Els acomiadaments formen part d'un paquet de mesures més extens per front al forat d'aproximadament 980.000 euros amb què s'ha trobat la institució després que la Generalitat hagi reduït la seva aportació per al 2012 en un 15% i que la davallada del ministeri de Cultura se situï entre el 14% i el 16%. Les aportacions de les administracions i els ingressos propis sumen 10,6 milions d'euros i les despeses previstes per al 2012 pujaven fins a 11,7 milions. L'Ajuntament de Barcelona, la tercera administració que participa en el consorci, ha mantingut l'aportació respecte al 2011. Ahir des de la conselleria es va apuntar que la decisió dels acomiadaments afecta exclusivament el museu i des de l'Ajuntament no es va voler fer cap valoració.

En els últims quatre anys -el 2008 va ser un any d'apogeu pel que fa a les activitats- el pressupost del museu ha patit una caiguda de 4 milions d'euros. La poca disponibilitat de mitjans també deixa en entredit els plans de creixement del museu al Convent dels Àngels quan el FAD es traslladi al Disseny Hub de les Glòries i la construcció d'un nou edifici al solar de la capella del carrer Montalegre. "Tot el sistema de l'art contemporani s'encongeix, s'encongeix la cultura i també ho fan altres aspectes de la vida quotidiana", es lamentava a l'ARA Bartomeu Marí, el director del centre.

Reestructuració enmig de la crisi

A més de l'ajornament d'exposicions i de publicacions, després d'haver presentat una programació ajustada a una "evolució decreixent", diu Marí, està prevista la reestructuració i fusió de diversos departaments del museu. "Lamento profundament haver de perdre aquests professionals, són d'una gran vàlua. El personal del museu treballa amb un grau d'eficàcia elevat. Ara mateix som a l'inici d'una nova etapa. Estem immersos en una sèrie de transformacions que ens portaran a una altra dinàmica de treball. Encara que hàgim de rebaixar la quantitat d'activitat, hem de vetllar per mantenir la qualitat", va concloure.

stats