FESTIVAL TEMPORADA ALTA
Cultura 25/11/2011

Els russos de Lev Dodin fan universal l''Oncle Vània'

El Teatre Municipal de Girona acull avui i demà un clàssic de la literatura russa, Oncle Vània. Lev Dodin dirigeix una de les companyies soviètiques de més renom internacional, la Maly Drama Teatr.

Narcís Presas
2 min
La impecable escola russa de Lev Dodin s'encara a un dels seus grans dramaturgs, Txèkhov.

GIRONA.Oncle Vània és "una obra universal perquè parla de sentiments que afecten totes les persones independentment del país on hagin nascut", concedia ahir el director Lev Dodin. Però no hi ha ningú que faci millor un Txèkhov canònic que els mateixos russos. Avui i demà es podrà veure al Teatre Municipal de Girona, en el marc del Festival Temporada Alta, la posada en escena del clàssic en mans de la prestigiosa companyia Maly Drama Teatr de Sant Petersburg, dirigida per Dodin. L'obra, peça cabdal del teatre rus, tracta de la dualitat que experimenten els protagonistes entre la vida que havien somiat i la que els ha tocat viure. Segons el director, Txèkov posa en escena la moral humana. "Tots som mortals i ens afecta a tots perquè tots voldríem tenir una altra oportunitat", va dir Lev Dodin, que no dirigia una obra a Catalunya des de finals dels anys noranta.

La juxtaposició de passat i present i els antics anhels que vénen i se'n van són el fil conductor de l'Oncle Vània. La companyia del Maly Teatr -en una adaptació de tres hores de durada i sobretitulada en català- accentua les frustracions dels personatges, acosta els fantasmes de la vida que no han arribat a viure, el moment en què s'adonen que no han estat capaços de gaudir de tot el que haurien volgut i, un cop conscients d'aquesta impotència, o bé han de rebutjar la situació o bé accepten amb coratge interior la vida que els ha estat atorgada

A l'obra de Txèkhov, el desencadenant de tots aquests plantejaments és l'arribada del professor Serebriakov i la seva jove i atractiva dona, Elena, que revoluciona el dia a dia i la tranquil·la existència de l'oncle Vània i la seva neboda Sonja. Afloren atraccions i ressentiments portats a l'extrem fins que finalment el professor i la dona decideixen marxar, i torna la monotonia per a Vània i Sonja.

Una companyia de 60 actors

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, va destacar el Maly Dama Teatr com una companyia estable de referència, i va lloar el fet que pugui dedicar llargs períodes de temps a assajar les obres, a diferència de les presses a què es troben sotmeses les companyies catalanes.

Nascut a Sant Petersburg l'any 1944, el Maly compta amb una seixantena d'actors i una escola de teatre, i s'ha fet un nom a nivell internacional especialment sota la direcció artística de Lev Dodin, un referent de l'escena contemporània. El director va defensar la necessitat de mastegar lentament peces complexes com la de Txèkhov: "Totes les obres necessiten temps, perquè si no Txèkhov s'assemblaria a Dostoievski i al final tots s'assemblarien a Shakespeare". A més, en treuen rendiment: després de llargs assajos, les obres es representen durant anys. Oncle Vània puja als escenaris des del 2004 i es manté a la programació fixa de la companyia russa. És el primer cop que es presentarà a l'Estat.

Dodin també va afirmar que el teatre és una "llengua internacional perfecta", que permet transmetre sentiments que són compartits entre persones de diferents nacionalitats. I més aquesta obra, va dir, que parla de temes eterns que afecten tota la humanitat.

stats