BCNEGRA 2012
Cultura 10/02/2012

La sang fa vendre molts llibres

Karin Slaughter ha venut 20 milions d'exemplars dels seus thrillers plens de crims truculents. Anne Perry fa servir la novel·la de detectius per expiar un crim horrible: va matar la mare de la seva amiga.

Jordi Nopca
2 min
Slaughter escriu sobre la cara més fosca del sud nord-americà. Diu que "la voluntat de llegir sobre crims és universal".

BARCELONA.L'any 1994 Peter Jackson estrenava Criatures celestials , pel·lícula en què dues adolescents es decidien a matar la mare d'una d'elles. La història, obsessiva i negríssima, es basava en un fet real que va tenir lloc 40 anys abans a Nova Zelanda i en què la futura escriptora Anne Perry (Blackheath, 1938) va tenir un paper protagonista. El juny del 1954 Perry es deia Juliet Hulme, tenia 16 anys i, acompanyada de la seva millor amiga, Pauline Parker, va acabar amb la vida de la mare d'aquesta última a base de cops de maó. A les noies els van caldre fins a 45 impactes per liquidar-la. Totes dues van ser condemnades a cinc anys de presó.

Un cop alliberada, Hulme es va instal·lar a Anglaterra, es va convertir en hostessa de vol i, després d'uns anys vivint als Estats Units -on es va fer mormona-, va començar a publicar novel·les d'intriga amb el nom d'Anne Perry. Instal·lada a Escòcia des de fa anys, té dues sèries obertes: la primera i la més coneguda és la protagonitzada pel detectiu Thomas Pitt, ambientada al Londres victorià tardà; a la sèrie de William Monk, Perry investiga crims londinencs situats a la dècada del 1850. Comparada amb Agatha Christie i Ruth Rendell, l'autora ha publicat més de 50 novel·les, de les quals ha venut 25 milions d'exemplars. La cruesa del crim comès en l'adolescència és expiada a través de la seva bibliografia, àmpliament representada en castellà des de mitjans de la dècada dels 90 (però ni amb un sol títol en català). Avui a les 18 h passarà per La Capella dins la BCNegra.

Advertències sobre l'horror

Quan Karin Slaughter (Atlanta, 1971) va acabar la primera novel·la, Blindsighted , el seu objectiu era modestíssim: "Volia vendre mig miler d'exemplars i seguir conservant la feina", reconeix l'autora. El llibre i els que han vingut després van superar amb escreix les expectatives, i actualment els thrillers d'Slaughter han estat traduïts a més de 30 llengües. El total de vendes supera els 20 milions de còpies. La truculència dels crims que s'hi descriuen és un dels hams més temptadors? "A mi no m'ho sembla. Jo crec que la voluntat de llegir sobre crims és universal: els dos valors afegits principals de les meves novel·les és que descriuen el sud real dels Estats Units i que compten amb una investigadora expeditiva, Sara Linton".

En una dècada, Slaughter ha publicat una desena de títols. Un acaba de ser publicat a Roca Editorial, El número de la traición . "Escric sobre dones que podria trobar pel carrer a la meva ciutat -i avui-. A la dècada dels 70, una dona com la Sara seria impensable: a Atlanta les dones no podien llogar un cotxe o una casa sense el consentiment masculí". La brutalitat sexual dels crims que s'investiguen a les novel·les d'Slaughter tenen encara un revers més inquietant: les relacions sexuals que hi apareixen són, en general, força torturades. "Els meus llibres són una advertència sobre la insatisfacció actual. L'alliberament també té punts negres".

stats