Cultura
Cultura 27/08/2016

Els secrets d'un llibre amb més de mil anys d'història

El Beatus de Liébana de la Seu d'Urgell –que acaba de ser restaurat– serà guardat en una caixa forta i estarà disponible per a consultes

Acn
2 min
Detall del còdex conegut com el Beatus de Liébana, que data del segle X

La Seu d'UrgellEl volum conegut com el Beatus de Liébana, que ha estat restaurat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), serà ara en una caixa forta i només estarà disponible per a consultes d'estudiosos. Així ho ha explicat el director del Museu Diocesà d'Urgell, mossèn Josep Maria Mauri, que ha assenyalat que "la restauració del Beatus s'emmarca dins una campanya de restauració d'altres peces del museu, com la casulla de sant Ermengol o el retaule de la Pietat". Mauri ha manifestat que "a causa del problema de seguretat en relació amb el Beatus, aquest [volum] no s'exposarà, tot i que si algun investigador el vol consultar, nosaltres l'hi deixarem". "Ens preocupa molt la seguretat".

El Beatus de Liébana de la Seu d'Urgell és un manuscrit d'origen medieval, del segle X, que comenta l'Apocalipsi de Sant Joan i que va ser escrit pel monjo Beat de Liébana. El Beatus forma part de la biblioteca de la catedral de Santa Maria d'Urgell des de l'any 1147. El còdex està conformat per 239 folis, 76 dels quals contenen miniatures o il·lustracions que són les que donen valor al llibre.

La responsable de patrimoni del bisbat d'Urgell, Clara Arbués, ha destacat que "el volum no estava en molt males condicions de conservació i, per tant, la intervenció ha estat de mínims".

Arbués ha explicat que les principals accions que els restauradors del CRBMC han fet al còdex han estat una neteja mecànica d'alguns punts, l'eliminació d'antigues intervencions de restauració, el tractament de deformacions del suport, la consolidació del llibre i la disposició de làmines de protecció per a les miniatures (il·lustracions).

El llibre va ser robat el 1996

Mossèn Mauri ha posat llum sobre els últims vint anys del Beatus, després de ser robat el setembre del 1996 i recuperat el gener del 1997. El director del museu ha assegurat que "el llibre ha estat guardat tots aquests anys en una caixa forta". "Considerem que astesa la importància del manuscrit volem que hi hagi la màxima seguretat i, per tant, seguirà a la caixa forta".

stats