Cultura 28/07/2017

El sector audiovisual demana "una nova taxa" i mantenir les ajudes previstes

Representants dels diferents estaments del cinema llegeixen davant el Parlament un manifest en resposta a l'anul·lació de la taxa audiovisual

Xavi Serra
5 min
El sector audiovisual demana "una nova taxa" i mantenir les ajudes previstes

Barcelona"No afluixem. No afluixeu". Amb aquesta consigna ha finalitzat aquest divendres la lectura del manifest que representants del cinema català han llegit davant del Parlament en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional que anul·lava la taxa a les operadores d'internet que servia per finançar el sector audiovisual català. L'escrit considera "injusta i injustificada" la decisió del TC i demana al Govern un compromís per crear "com més aviat millor" la llei d'una nova taxa "de similars característiques a la que ja teníem".

El "No afluixeu" final anava dirigit als polítics. Representants del Govern com el president de la Generalitat Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Lluís Puig i la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, s'han afegit a l'acte en un gest que visibilitza la sintonia del sector i uns representants polítics als quals també s'ha demanat que mantinguin les ajudes previstes per al 2017 i la dotació pressupostària actual per als pròxims anys. "Una reducció sobtada de les aportacions previstes o reduir-les a un sol any d'aplicació seria fatal per al sector", afirma el manifest, que ha sigut lliurat a Puigdemont després de la lectura a càrrec d'Abel Folk i Carla Simón.

Lliurament del manifest del sector audiovisual al president Puigdemont

Pel que fa als representants del món del cinema, no en faltava cap: l'Acadèmia del Cinema Català, l'Associació de la Indústria del Curt, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, el Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya, l'Associació de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisuals, el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, la Federació de Productors Audiovisuals, etc. Tots els papers de l'auca del cinema català hi eren: productors, directors de festivals, exhibidors, distribuïdors, cineastes, actors, guionistes... Un sector en peu de guerra exhibint una unitat gairebé inèdita i que, al final de l'acte, ha posat davant els fotògrafs exhibint tot de cartells de 200 pel·lícules, telefilms i sèries que s'han pogut rodar gràcies a l'ajut de la taxa.

El text sencer del manifest del sector audiovisual:

"Molt Honorable Sr. Carles Puigdemont i Casamajó, president de la Generalitat; Molt Honorable Sra. Carme Forcadell Lluís, presidenta del Parlament de Catalunya; Honorable Sr. Oriol Junqueras i Vies, vicepresident de la Generalitat i conseller; Honorable Sr. Lluís Puig i Gordi, conseller de Cultura; il·lustres senyors presidents de tots el Grups Parlamentaris.

El sector audiovisual català, encara sota l'impacte de la recent anul·lació del cànon digital català per part del Tribunal Constitucional, ens adrecem a vostès per expressar la nostra indignació davant del que considerem una decisió injusta i injustificada. Tal com tot el sector va estar al costat dels nostres polítics i els nostres governants per trobar en l'aplicació del cànon digital una solució als problemes endèmics de manca de recursos per a l'audiovisual, també ara volem estar al costat dels nostres polítics i governants per donar una resposta clara i contundent a aquesta mesura política que ens volen imposar.

L’audiovisual és un sector clau i estratègic per a qualsevol país. Més enllà dels valors incontestables com a vertebradors d'idees i sentiments col·lectius, més enllà de la nostra capacitat de ser creadors i transmissors de cultura i de projectar-nos al món, a Catalunya, el sector de l’audiovisual està representat per 2.235 empreses que generen al voltant de 14.000 llocs de treball, un volum de negoci de 1.661 milions d’euros i un valor afegit brut de 540 milions d’euros. A més, és un dels sectors que ocupa més joves. És per tot això que necessita un model estable de finançament.

La taxa a les operadores de telecomunicacions va ser una iniciativa conjunta del sector, del govern i dels nostres representants polítics. Aquesta taxa es va aprovar al parlament sense cap vot en contra i s'ha estat aplicant durant dos anys i mig sense problemes i sense reaccions en contra destacables. En aquest temps la taxa ha recaptat 33 milions d’euros, ha contribuït a fer sortir de la crisi econòmica el nostre sector i s’ha confirmat com a un instrument clau per garantir la seva viabilitat en el present i el futur. La necessitat i la coherència d’aquest impost ve avalada no només per la seva aplicació en altres països europeus, sinó també per la lògica que la sustenta. El 75% dels continguts legals i il·legals que es consumeixen a través d’internet són audiovisuals, d’aquí que les mateixes operadores en siguin les primeres beneficiades.

La taxa contribueix de forma definitiva no només a que el sector audiovisual pugui seguir produint sota criteris de qualitat i excel·lència sinó que garanteix que tota la cadena de valor que genera en surti beneficiada: l’exhibició, els festivals, les universitats, les escoles de cinema i els proveïdors de diversos serveis. Sense la taxa a les operadores l’audiovisual català no pot garantir la seva supervivència i la producció que ha fet que Catalunya s’hagi convertit en el centre de l’interès audiovisual internacional en els últims anys deixarà de ser una realitat.

El pas de 25 milions d’euros a 5 milions de la TVC per a producció externa en els darrers anys i la no aplicació del que representa la taxa suposa el tancament d’empreses, la pèrdua de molts llocs de treball i un cop mortal per a la nostra indústria.

Sabem que el govern català és conscient d’aquesta situació i que està disposat a donar suport al nostre sector en tot el que calgui. Tanmateix, no podem deixar d’expressar en públic les nostres peticions:

–Demanem que els nostres governants i els nostres representants polítics, atesa la injustícia de la mesura del Tribunal Constitucional i els informes jurídics que avalen una possible alternativa, es comprometin a crear el més aviat possible una nova llei per establir una nova taxa de similars característiques a la que teníem. Tot el sector treballarem plegats i amb tots els grups parlamentaris per aconseguir aquest objectiu.

–Demanem que es mantingui el compromís pressupostari i les dotacions econòmiques previstes per aquest any.

–Demanem també que en els propers anys es mantingui la mateixa dotació pressupostària del 2017. Ho fem perquè, tenint en compte que la lògica de la producció audiovisual es regeix per compromisos plurianuals, una reducció sobtada de les aportacions previstes o reduir-les a un sol any d’aplicació seria fatal pel sector. En definitiva, les associacions i les entitats sota signants, volem fer una demostració pública de suport als nostres representants polítics, demanar-los que no afluixin i comprometre'ns, també per la nostra banda, a no afluixar en la defensa de la cultura audiovisual del nostre país. L’audiovisual és el mirall on ens mirem i la nostra carta de presentació al món.

No afluixem, no afluixeu.

Entitats signants:

Acadèmia del Cinema Català

Associació de la Indústria del Curtmetratge (AIC)

Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya

Catalunya Film Festivals

Cercle de Cultura

CIMA Catalunya

Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya

Clúster de l’Audiovisual de Catalunya

Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC)

Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya

Guionistes Associats de Catalunya (GAC)

Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC)

Productors Audiovisuals Federats (PROA): APAIB, DEVICAT, Pro-Animats, Pro-Docs, Pro-Ficció i Pro-TV".

stats