Cultura 09/03/2011

El sector cultural surt al carrer

Les tisorades neguitegen els artistes. Tant, que ja han convocat una manifestació per demanar un pressupost cultural equiparable al d'altres països europeus i que no es retalli el que ja està molt retallat.

Sílvia Marimon
2 min

Barcelona.Els anuncis de tisorades en grans equipaments culturals i les moltes incògnites obertes sobre nous projectes inquieten, i molt, tots els gremis de la cultura. No Retalleu la Cultura, una organització a la qual s'han sumat, entre moltes d'altres, l'Associació d'Artistes Visuals, l'Associació d'Escriptors de Catalunya, l'Associació d'Escenògrafs de Catalunya, l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya i l'Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica, ha convocat una manifestació per al 21 de març. La consigna és reclamar que "no es retalli el que ja està molt retallat". El secretari general de l'Associació d'Artistes Visuals, Florenci Guntín, assegura que els artistes volen sortir al carrer per fer pedagogia: "La cultura no és un luxe ni una despesa, sinó una inversió i retallar és un error".

Guntín critica que s'ajusti un pressupost que ja és prou magre: "És un tema històric, la despesa en cultura, que no arriba ni a l'1% del pressupost de la Generalitat, sempre ha estat molt baixa". De moment, des de la conselleria de Cultura, només s'ha concretat una retallada d'entre el 15% i el 20% en els grans equipaments culturals, però Guntín creu que també hi haurà tisorades en els ajuts a la creació. "A més -afegeix-, si els grans equipaments tenen menys pressupost, hi haurà menys programació i per tant els artistes rebran menys encàrrecs". "Ho estem patint molt. Molts artistes opten per marxar a Madrid, que té molta més capacitat per oferir encàrrecs. Altres artistes marxen a Londres, a Alemanya o a la Xina", lamenta des de l'Associació d'Artistes Visuals.

Qui també està a punt de fer públic un manifest, aquest dijous, és el Cercle de Cultura. Amb el nom de Manifest a favor d'una excepció cultural , aquesta entitat reclama que Catalunya s'equipari a altres països europeus pel que fa al pressupost dedicat a cultura; per exemple, a França, on el pressupost de cultura supera el 2%. També proposaran fórmules de finançament perquè el sector cultural no hagi de dependre tant dels pressupostos públics. El Cercle de Cultura va néixer a l'octubre, promogut, entre d'altres, per l'editor Pere Vicens, Ferran Mascarell -que va deixar el càrrec de vicepresident en assumir la conselleria de Cultura-, l'escriptor i periodista Xavier Bru de Sala i el president de Focus, Daniel Martínez. El Cercle ja va fer públic un escrit al desembre titulat Cultura amb c majúscula: davant el nou Govern i la crisi . Entre altres coses reclamava "afavorir la plena autonomia enfront del poder polític", més recursos per la cultura i "un aprofitament més adequat de tots aquests recursos, tant a l'administració com al món privat".

stats