Art
Cultura 06/10/2011

Vicent Todolí apunta que la "síndrome Guggenheim" ha convertit els museus en esquers comercials

L'exdirector de la Tate Modern de Londres i l'IVAM ha fet aquesta reflexió en el marc de la cerimònia en què ha estat investit doctor honoris causa de la Universitat Politècnica de València

Efe
2 min
Vicent Todolí ha estat investit doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València

ValènciaL'exdirector de la Tate Modern de Londres, Vicent Todolí, ha reivindicat el contingut dels museus i s'ha referit a la "síndrome Guggenheim" en la cerimònia d'investidura com a doctor honoris causa de la Universitat Politècnica de València.

Per a Todolí, s'ha posat un èmfasi "innecessari i perjudicial en el continent i no en el contingut" dels museus i l'art ha esdevingut un "esquer per atrapar a un gran número d'audiència".

Els complexos d'art contemporani han adoptat estratègies de "televisió comercial" però el que realment defineix un museu és la seva col·lecció "i no un edifici més o menys vistós, signat per un arquitecte més o menys estrella", ha explicat en referència al fenomen de l'última dècada batejat com a "síndrome Guggenheim". "Allò que abans era un instrument s'ha convertit en una finalitat; ara els museus se sustentaran en arguments més propis de les televisions comercials que d'institucions d'investigació i de mediació entre l'art i el públic", ha afegit.

Segons l'exdirector de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), els museus depenen cada vegada més dels patrocinis, un "cercle viciós" que fa que es programi "el que l'audiència massiva vol". Això afecta valors com la formació i la tolerància, ha reflexionat Todolí. L'art "ha deixat de ser l'objectiu primari per convertir-se en un esquer amb el qual atrapar el màxim número d'audiència" i això provoca un "empobriment cultural", ha afegit.

Todolí també ha parlat de l'elecció de directors; segons el seu criteri, els directors haurien de ser escollits per un comitè independent que no hagi estat designat per partits polítics. Això "passa cada vegada menys a Espanya i al sud d'Europa", ha lamentat. Todolí ha desmentit les informacions que el situaven com a director del Centre Botín d'Art i Cultura que la Fundació Botín preveu inaugurar el 2014 a Santander. "Sóc assessor de la Fundació des de fa deu anys, però no tinc interès en dirigir el museu, ja ho he fet amb tres i de moment en tinc prou".

stats