ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 13/09/2011

El teatre guanya públic en plena crisi

Les arts escèniques són l'únic sector que ha sabut capejar la crisi, i fins i tot ha augmentat el públic un 2%. La rebaixa del preu de les entrades i l'aposta per l'autoria catalana, claus de l'èxit.

Laura Serra
2 min
Catalunya aixeca el teló amb un 'lipdub' Als Jardins del Teatre Nacional, tota la professió es va congregar per celebrar l'inici de temporada amb un pica-pica  i un lipdub , emès per TV3, que recollia bona part de les estrenes d'aquesta temporada.

Barcelona.Les previsions apocalíptiques no s'han acomplert i el sector teatral ha tancat la temporada 2009-2010 amb un balanç positiu: el públic ha augmentat un 2%, fins als 2.675.000 d'espectadors, en un any marcat per les notícies de retallades a la cultura. "Som un dels pocs sectors que manté el consum, i fins i tot l'augmenta", va destacar Daniel Martínez, president d'Adetca, l'associació d'empreses teatrals que cada any fa públiques les espietes . La davallada que s'augurava al febrer es va capgirar a la meitat de la temporada. "Els esforços que ha fet el sector han estat recompensats pels ciutadans", va dir Martínez. I aquests esforços són la rebaixa d'un 5% del preu de les entrades (equivalent a 1 €) i el manteniment dels sous dels professionals i del nivell de produccions. De fet, s'han fet més espectacles que l'any anterior (en total, 948 obres) i s'ha mantingut l'ocupació als teatres al 54%, tota una fita tenint en compte que s'han obert tres sales noves i, per tant, hi ha més localitats disponibles a la ciutat.

Si aquesta és la cara, la creu són la caiguda del 4% de la recaptació -que se situa als 63,3 milions d'euros i que Martínez va atribuir a la poca oferta de musicals la temporada passada- i la davallada del 17% del públic de les sales petites. El seu responsable, Julio Álvarez, va treure ferro a aquestes dades perquè, d'una banda, va relacionar-les amb el tancament de l'Espai Lliure i, de l'altra, va assegurar que "la funció de les alternatives és el compromís amb els creadors i amb una cultura que necessita trobar el seu espai i, en aquest sentit, les alternatives han complert objectius". La majoria d'obres en cartell la temporada passada van ser d'autors catalans (un 57%) i en català (un 45%), mentre que, si es té en compte l'origen de les produccions, s'arriba al 76% d'obres que s'han parit a Catalunya mateix.

L'optimisme contingut dels empresaris teatrals augmenta amb vista a la temporada que ahir s'encetava al TNC amb la tradicional festa Catalunya aixeca el teló , "un any pràcticament sense reposicions i amb produccions de gran format", deia Martínez. "Estem entestats a assolir la xifra dels 3 milions d'espectadors, encara que ser optimistes no estigui de moda". I afegia com a conclusió una cita de Zygmunt Bauman: "La cultura és el nostre primer recurs econòmic".

stats