POLÈMICA TAURINA
Cultura 22/02/2011

El Congrés demana que els toros depenguin del ministeri de Cultura

La Comissió de Cultura dóna llum verda al traspàs de competències, que fins ara eren d'Interior. El PP defensa el canvi perquè els braus puguin rebre més subvencions per "fomentar la festa"

Miquel Codolar
2 min
Puigserver, BarcelonaSi

MadridLa Comissió de Cultura ha donat llum verda a que les corrides de toros, que actualment regulen el ministeri de l'Interior, passin a ser competència del ministeri de Cultura. Les competències autonòmiques no es tocarien. Juan Manuel Albendea, del PP, ha defensat la proposició no de llei perquè, segons el seu raonament, si depenen del ministeri de Cultura, les corrides de toros tindran més subvencions per "fomentar la festa" i promoure escoles de tauromàquia i els espectadors no hauran de pagar el 18% de l'IVA sinó que gaudiran d'un "tracte fiscal similar al teatre o al cinema". Ha afegit que les autonomies "tenen la obligació de fer complir el reglament taurí", però suspendre o prohibir espectacles només ho pot fer l'Estat per raons greus de seguretat, ha exposat.

Finalment, ha donat suport a l'esmena del grup del PSOE que exclou la competència de seguretat pública al ministeri de Cultura. Luis Juan Tomàs, del PSOE, ha defensat l'esmena del seu grup i les corrides de toros però ha afegit que el seu grup no vol fer una nova llei i ha defensat les competències autonòmiques. El portaveu d'ERC a la comissió, Joan Tardà, ha ironitzat sobre "l'espectacle cultural", "la magnífica obra cultural", "l'epopeia cultural" que "està a l'altura dels circs romans" i ha descrit amb detalls el patiment dels toros durant les corrides. Finalment, ha defensat que la regulació dels espectacles "es quedin on són, és a dir, en la policia". La proposició no de llei ha estat aprovada amb 33 vots a favor, dos vots en contra i una abstenció.

A la comissió també s'ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, una proposició no de llei per instar al govern espanyol a donar suport als actes commemoratius del bicentenari del naixement de Jaume Balmes.

També s'ha aprovat per unanimitat una proposició no de llei sobre l'impuls de l'adopció de l'Himne de Nacions Unides de Pau Casals com himne oficial de l'ONU.

stats