Cultura 18/05/2012

Darth Vader: "De vegades sento una forta pertorbació a la Força"

Malvat Descobert de nen per un mestre jedi, va esdevenir un prometedor cavaller com ell, dels que mantenien la pau a les galàxies en temps de la República. Però Anakin Skywalker va abraçar el costat fos de la Força. I avui serveix l'Imperi

Ariadna Trillas
3 min
"De vegades sento una forta pertorbació  a la Força"

El viatge fins a l'estació on és Darth Vader, fidel servidor de l'emperador Palpatine i un dels homes més poderosos i temuts de la galàxia, ha durat pocs minuts, però ja se sap que a dins d'una càpsula espacial el temps enganya. I a més de tapar-me els ulls, els soldats de l'Imperi m'han tret el rellotge. Arribats al punt de destí, m'espera en una immensa sala grisa envoltada de parets de vidre. Vader hi contempla els milions d'estels. En sentir-me entrar, se m'acosta. És difícil endevinar què pensa algú que s'amaga al darrere d'una màscara. No em dóna la mà. Crec que, en el fons, no haver de tocar el guant negre que cobreix la ferralla de la seva mà m'alleuja. Ha trigat vuit mesos a concedir una entrevista a l'ARA

Per què ha detingut la princesa Leia? Anava en missió diplomàtica.

Tenim motius fonamentats per creure que la senadora Leia Organa és còmplice dels rebels, i que el seu viatge cap a Alderaan tenia com a objectiu transmetre informació molt perjudicial per als interessos de l'Imperi.

Quina mena d'informació?

No estic autoritzar a parlar-ne.

¿És cert que l'Imperi construeix una estació espacial cuirassada?

[Durant uns segons només se sent el seu sistema respiratori artificial.] Vostè es refereix a l'Estrella de la Mort. [S'aixeca i comença a caminar per la sala, movent la capa amunt i avall.] Sí, és cert. I el potencial d'aquesta nova estació espacial serà tan destructiu que no té precedents. Prement un botó podrem fer miques un planeta sencer! El grapat de rebels que aguanten l'únic que podran fer és rendir-se.

Així que ho confirma... ¿Pot ser que la princesa conegui algun punt vulnerable d'aquesta estació?

L'Estrella de la Mort s'ha dissenyat perquè no tingui cap punt vulnerable. Quina suposició tan estúpida!

¿I no creu que el fet de retenir-la encoratja els rebels a lluitar?

La senadora Leia ens ha subministrat informació vital. No ens han calgut grans esforços perquè traís els seus. Esclar que els nostres mètodes són força persuasius.

Traïció? Quins mètodes?

Ara està desorientada, vostè, però quan torni a casa seva miri de trobar el planeta Alderaan. Entendrà de què parlo. No hi insisteixi més.

Com s'ha finançat la construcció de l'Estrella de la Mort?

Una part de la contribució que lliuren els senadors que donen suport a l'Imperi, que ja són una majoria aclaparadora, s'ha estat desviant cap a aquesta finalitat. I, per descomptat, GalàxiaBank ha entès que el projecte és essencial.

¿Té sentit mantenir el Senat ara que l'emperador ho controla tot?

Probablement es deu haver anat buidant de sentit, però l'última paraula sobre una eventual dissolució la té l'emperador Palpatine.

¿No s'ha plantejat mai que potser subestima els rebels?

No. Però els rebels, o els periodistes, tampoc no han de caure en l'error de subestimar un lord sith.

Abans de ser un sith vostè va ser un jedi, Anakin Skywalker.

Ah, feia molt temps que no sentia aquest nom. La veritat és que ja no m'hi reconec. Era un altre.

¿No s'ha penedit mai d'haver passat al costat fosc de la Força?

Quina bestiesa! Esclar que no. Els jedis només coneixen un costat de la Força. Nosaltres coneixem la Força de manera completa, en tots els seus angles, per això som més poderosos.

He llegit que les morts de la seva mare i de l'exreina de Naboo hi van tenir a veure: el van omplir d'ira.

[Vader s'aixeca i se m'acosta, estén la mà i sento com si m'escanyés, em falta l'aire, és espantós, espantós, em sento morir.]

Re... retirggg... retirgggo la... la pregggunttta... agg...

[Afluixa la pressió i torna l'oxigen.]

No té cap més pregunta?

No li agrada parlar del passat?

No hi ha res de què parlar. Sóc un home immensament més poderós.

No sent cap lluita interna?

En absolut, cap ni una. El Consell Jedi volia dominar l'antiga República, volien desafiar l'Imperi. Havien de ser exterminats.

Hi ha rumors que vostè hauria deixat embarassada la reina Amidala.

I això ara a què ve!? [S'aixeca de cop.]

Vull dir si li consta si va tenir cap fill abans de morir.

No vaig presenciar la mort de la Padmé. [S'ofusca.] Sé que vam discutir, em vaig tornar boig. Vaig córrer a lluitar contra Obi-Wan Kenobi, ell la va posar contra meu.

Va ser ell qui gairebé el mata, no?

[Vader abaixa el cap. Després l'aixeca i torna a parlar.] Un dia no gaire llunyà l'espasa de llum d'Obi-Wan potser vindrà a lluitar contra la meva. El meu moment arribarà.

Però així no sap res de cap fill?

No. Tot i que... és estrany. De vegades sento una forta perturbació a la Força. La Força ha sigut sempre molt forta en la meva família.

stats