SECTOR EDITORIAL
Cultura 12/12/2014

Les vendes de llibres cauen un 40% en 5 anys

El Gremi d’Editors de Catalunya espera tancar el 2014 amb unes pèrdues de ‘només’ el 5% i el 6%

Jordi Nopca
3 min

BarcelonaEl sector del llibre viu una “tempesta perfecta” i el pronòstic és complicat. El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Daniel Fernández, va explicar ahir durant la presentació dels premis de la 29a Nit de l’Edició -que es van donar al vespre a l’auditori de la Pedrera- els diversos perills als qual s’enfronten tots els participants del negoci editorial: “Hi ha un canvi d’hàbits d’oci important, poc respecte en el camp de l’ensenyament, s’està passant per una crisi econòmica dura i brutal i, finalment, la pirateria -associada al canvi tecnològic i de suport- està passant factura”.

La combinació dels quatre elements ha tingut conseqüències molt negatives en els números del sector. Si bé la previsió de facturació per al 2014 a tot Espanya és “d’una caiguda entre el 5% i el 6% respecte a l’any anterior” -una davallada que, alerta, s’interpreta en clau positiva-, quan s’estudien les dades en perspectiva la situació és molt més preocupant. Segons l’últim estudi del comerç interior del llibre que cada any publica la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, corresponent a l’exercici 2013, durant els últims cinc anys la caiguda acumulada de la facturació del sector ronda el 40%. Si el 2009 el volum total era de 3.109 milions d’euros, el 2013 la xifra equivalent era de 2.181. En cas que les millors estimacions de Fernández es complissin i les vendes caiguessin un 5% més, el volum de negoci seria de 2.072 euros per a l’exercici corresponent al 2014. Això voldria dir que, en números absoluts, s’haurien perdut 1.000 milions en un lustre d’activitat. I la xifra encara seria més alta si es comparés la caiguda amb l’exercici 2008, en què es va arribar al cim de la facturació, amb 3.185 milions. De moment no hi ha dades específiques per a Catalunya -no hi ha informe del Gremi d’Editors del 2013-, tot i que Fernández va dir que la davallada per al 2014 serà “una mica menor” que a la resta de l’Estat.

“Necessitem recursos”

Fernández va avançar que els editors catalans treballen amb l’Ajuntament de Barcelona per impulsar la candidatura de la capital catalana com a ciutat literària de la Unesco, que es vol aconseguir per al 2016. Col·laboraran també amb la Generalitat de Catalunya en el pròxim Pla Integral del Llibre, que s’ha de fer públic el 2015 i que hauria de ser una extensió del Pla Nacional de Lectura que es va presentar a finals del 2011. “Alguns dels eixos d’aquest pla haurien de ser les campanyes de promoció de la lectura, l’augment de la dotació de compra per a les biblioteques, l’increment de la presència del llibre a l’ensenyament i l’ajuda a llibreries”. Això passa per la destinació de més recursos econòmics al sector: “Tothom està d’acord que s’ha de fomentar la lectura. Estem en un context en què es fan molts discursos, però es destinen pocs recursos. Hauríem d’aconseguir que això canviés: el nostre sector necessita una atenció especial per no deixar de ser líders a l’Amèrica Llatina i per no descapitalitzar-nos socialment”.

El palmarès de la 29a Nit de l’Edició volia mostrar que l’esperança no està del tot perduda. El Premi Atlàntida 2014 -que reconeix algú que ha contribuït al foment de la lectura i del món del llibre- va ser per a Joan Manuel Serrat, i el Memorial Ferran Lara -que distingeix un nou emprenedor- va ser per a Jan Martí, editor de Blackie Books. El premi de traducció Ángel Crespo va ser per a Pepa Linares, que es va encarregar de versionar en castellà El partisano Johnny, de Beppe Fenoglio, publicada per Sajalín. Per acabar, el Gremi d’Editors va fer un reconeixement especial a tres editorials que enguany celebren el 25è aniversari: Combel, Robinbook i Lynx Promocions.

stats