Microsites Ara Data 13/10/2016

Els premis Nobel del 2016 tornen a ignorar les dones

La proporció de dones entre els premiats ha millorat amb el temps, però continua sent baixa. Des que va començar la dècada actual s'ha arribat al 10%, però la progressió s'està desaccelerant

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaEls premis Nobel d'aquest any 2016 han reconegut, en les seves sis categories, 11 homes i cap dona. No és excepcional: en 113 anys d'història ha passat 76 vegades. Els últims 3 anys, però, hi havia hagut com a mínim una dona entre els premiats. El 2013 Alice Munro va rebre el guardó de literatura. El 2014, Malala Yousafzai va rebre el de la pau, i May-Britt Moser, el de medicina. I el 2015 Svetlana Alexievich va rebre el de literatura, i Youyou Tu, el de medicina.

Percentatge de dones i homes premiats per categories

En total, des del 1903 hi ha hagut 885 premiats a títol individual. D'aquests, només 49, poc més del 5%, han estat dones. Per categories, el Nobel de la pau és el que ha reconegut més dones, el 15% del total, seguit del de literatura, amb el 12%. El de medicina queda per sobre de la mitjana, amb prop del 6%. Els més desequilibrats són el de química (4 dones de 175 premiats, el 2%), el d'economia (1 dona de 78 premiats, l'1%) i el de física (2 dones de 202 premiats, menys de l'1%).

Percentatge de dones i homes premiats per dècades

La proporció de dones ha millorat amb el pas de les dècades, tot i que continua sent molt baixa en ple segle XXI. En la dècada del 2000 es va superar el 9%, i des que ha començat la dècada actual s'ha arribat al 10%, però la progressió s'està desaccelerant. La millora més important, de gairebé 3 punts, es va produir als 90 respecte dels 80. En la dècada del 2000, l'avenç va ser d'una mica més de 2 punts. En l'actual, la millora no arriba ni tan sols a 1 punt.

Nombre de premiats per països

El nombre de premiats per països també queda desequilibrat, amb els països occidentals i especialment els Estats Units com a principals beneficiats, i amb els països asiàtics com a principals damnificats. Els Estats Units, amb 259 guardons, concentren el 29% del total de premis. Per darrere hi ha el Regne Unit i Alemanya, amb 99 i 80 premis, l'11 i el 9%, respectivament. França és el quart país amb més premis, amb 54, i completa els cinc primers llocs el país d'Alfred Nobel, Suècia, amb 29 premis.

Nombre d'universitats entre les millors del món per països

El mapa de països més premiats s'assembla molt al de països amb més universitats en el rànquing de les millors del món, en què també dominen els EUA, el Regne Unit i Alemanya. En aquest cas, però, Austràlia i el Canadà estan més ben posicionats que França, que ocupa el sisè lloc, i que Suècia, que és tretzena. Països asiàtics com la Xina, el Japó i Corea del Sud també tenen un nombre important d'universitats capdavanteres, però un pes relativament petit en els Nobel.

stats