CRISI DEL DEUTE, REUNIÓ DEL BANC CENTRAL EUROPEU
Dossier 04/05/2012

Vuit mil policies i zero incidents

La coincidència de la reunió del Banc Central Europeu i la jornada de vaga universitària i manifestació va transcórrer amb tensió però sense aldarulls. Tot plegat, enmig d'un fort desplegament policial.

S. Sánchez / L. Díaz-roig
2 min
"MENYS POLICIA I MÉS EDUCACIÓ"
 01. El recorregut de la manifestació era custodiat per mossos uniformats i de paisà amb braçals identificadors. 02. La marxa va acabar improvisadament al passeig Lluís Companys. 03. El centenar d'estudiants que van prosseguir la protesta van viure moments de tensió amb els agents, que els van encerclar.

BARCELONA.L'hermètic blindatge policial, amb 4.500 agents dels Mossos d'Esquadra, 2.300 de la Policia Nacional i 1.200 de la Guàrdia Civil, va impedir ahir que es repetís l'estampa de caos que va deixar Barcelona el dia de la vaga general i en l'última protesta estudiantil. Si la vaga universitària del 29 de febrer va acabar amb un reguitzell de càrregues policials, contenidors cremats i una dotzena de detencions, la convocatòria d'ahir va aconseguir esquivar totalment la violència.

La manifestació d'universitaris en contra de la pujada de taxes es va desenvolupar amb normalitat, sota l'atenta mirada dels helicòpters policials i dels agents dels Mossos d'Esquadra que, amb uniforme o de paisà amb un braçal identificatiu, custodiaven tot el recorregut. Ni tan sols el final de la marxa al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a tocar de l'Hotel Arts, on el consell de govern del BCE enllestia llavors la seva reunió, no va fer esclatar els temuts aldarulls. Els convocants -la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública- insistien a justificar l'elecció del recorregut en solidaritat amb les retallades a la UPF i, finalment, van desistir d'apropar-s'hi quan van saber que el rectorat havia decidit a última hora tancar i barrar el campus.

A les portes del Parc de la Ciutadella es va llegir el manifest i es va donar per dissolta la marxa. Però alguns centenars de joves van decidir seguir. Van anar fins a la UPF i en veure que no hi podien entrar van girar cua cap al campus de la Universitat de Barcelona (UB) del Raval. En un recorregut improvisat pels carrers del Born i el centre, els manifestants van evitar en tot moment la confrontació amb els escamots de policia que anaven sorgint en diversos punts del camí, fins que a l'altura de la plaça Catalunya es van trobar encerclats i retinguts per dos cordons d'antiavalots que els impedien seguir. "Som estudiants, no som criminals", cridaven amb les mans en l'aire, fins que la tensa negociació amb els agents els va permetre avançar. El grup, ja de mig centenar d'estudiants, va haver de caminar enmig d'un cercle d'agents fins a la plaça Universitat, on finalment el cordó els va alliberar . Abans de marxar, però, es va endur un dels activistes, que va ser identificat i deixat en llibertat a la comissaria, imputat per un delicte d'aldarulls durant la vaga general.

Paral·lelament, durant tot el matí, l'Hotel Arts -on es va celebrar la reunió i on s'han allotjat la cinquantena de dirigents europeus- va estar custodiat tant pels Mossos com per la Policia Nacional, malgrat que finalment no es va produir cap incident ni enfrontament. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va qualificar "d'exagerat" el dispositiu policial. De fet, a última hora de la tarda els Mossos no havien detingut ningú.

Tranquil·litat a la tarda

A la tarda, el rumor d'una nova manifestació al centre de Barcelona -entre la plaça Urquinaona i Arc de Triomf- va obligar els Mossos a desplaçar desenes de furgons d'antiavalots, que des de les cinc van reforçar el centre de Barcelona. Es van fer escorcolls a les sortides del metro i als accessos a les places i, malgrat la presència d'un centenar d'agents uniformats i de paisà, no va aparèixer ni un sol manifestant.

stats