Dossier 21/09/2012

Cap a les eleccions anticipades, segons la premsa del món

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La web del diari 'The Guardian' va seguir ahir amb un minut a minut la reunió entre Rajoy i Mas.

BARCELONALa massiva manifestació de la Diada va posar Catalunya en el punt de mira de la premsa internacional, que ahir va seguir amb atenció la reunió entre Mariano Rajoy i Artur Mas. Vista la negativa del president espanyol al pacte fiscal, els mitjans estrangers ja veuen una convocatòria imminent d'eleccions anticipades.

'Economist'

¿Serà Catalunya "el pròxim estat independent d'Europa?" És el que es pregunta el setmanari britànic The Economist en l'edició que surt avui als quioscos. Segons la publicació econòmica, "no és segur que els independentistes no siguin, com diu el rei espanyol, simples perseguidors de quimeres". Recorda que si es tanca la porta al pacte fiscal Mas es veurà forçat a "convocar eleccions, que es convertirien en un sufragi sobre la independència".

'The Guardian' i BBC

Segons el diari britànic, que va seguir minut a minut la reunió a Madrid a través de la seva web, la negativa de Rajoy aboca Catalunya a plantejar la independència i a convocar eleccions en poques setmanes. La cadena BBC, en la seva web, destacava que Catalunya podria decidir el seu futur un any després que el PP guanyés per majoria absoluta i justament en uns comicis dominats per la crisi el 20-N del 2011.

'Financial Times'

En la seva editorial de dijous, prèvia a la reunió Rajoy-Mas, el Financial Times pronosticava un ascens de l'independentisme a Catalunya si el president del govern espanyol no cedia a les aspiracions catalanes. "Si [Rajoy] no fa cap gest convincent cap a les demandes catalanes, el separatisme es tornarà imparable, digui el que digui el rei".

Reuters

La convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya "seria un cop per al president Rajoy enmig de la crisi del deute", destacava ahir Reuters. Segons l'agència, Mas va "insinuar" convocar els catalans a les urnes. Si fos així "CiU guanyaria segurament per majoria absoluta", afegia, recordant que el president català va adreçar-se en català als periodistes.

'Int. Herald Tribune'

En un dels blogs d'opinió de l'edició internacional del New York Times , Jonathan Blitzer raonava el següent en un text titulat La guerra d'independència d'Espanya : "El malestar dels catalans és real i s'ha de tenir en compte. Però Mas s'arrisca a passar-se de la ratlla amb Rajoy. [...] En una secessió de Catalunya, caldria esmenar la Constitució espanyola, i la independència de la regió s'hauria d'aprovar en un referèndum de tots els espanyols, no només els catalans".

'Pravda'

"Europa està començant a recollir els fruits de la seva política vers Kosovo", explicava dimecres el diari rus Pravda en un article titulat Espanya s'està desmuntant com un castell de cartes . Segons el rotatiu, hi ha referents a Europa de "divorcis amigables", com el de Txèquia i Eslovàquia, però en aquest és necessària una "prerrogativa de Madrid". Tot i això, destaca que "el que es veia abans com una utopia ara s'ha convertit en realitat".

stats