Dossier 28/06/2012

Una tendència consolidada

Representants de la societat civil consultats per l'ARA coincideixen a assenyalar que l'independentisme arrela a causa dels greuges que acumula Catalunya envers l'Estat

2 min

Les preguntes

  1. Per què la independència tindria un 51,1% de suport en un referèndum?
  2. És una situació conjuntural?

Muriel Casals

  1. Hi ha molts motius. No paren de produir-se agressions en els àmbits de la llengua i de la Hisenda pública. La combinació de tot plegat fa incrementar la consciència col·lectiva per un estat propi.
  2. És una tendència que ve de lluny. No és conjuntural. Al catalanisme identitari, basat en els ideals, s'hi suma el catalanisme dels interessos. La ciutadania funciona amb tres conceptes: el cap, el cor i la butxaca. Ara els tres elements coincideixen cap a l'estat propi.

Ferran Requejo

  1. Una enquesta sempre s'ha de posar en context, perquè seria diferent que et fessin la pregunta de veritat. La tendència, però, és significativa i l'independentisme s'ha multiplicat per 2,5 els últims anys. Les causes són clares, especialment la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut.
  2. La tendència es pot veure en un cicle de com a mínim 3 anys. Si fracassa el pacte fiscal que proposa el Govern, l'independentisme seguirà creixent.

Joan Carles Gallego

  1. Les sentències judicials sobre la llengua i el posicionament del govern de l'Estat evidencien que l'encaix de Catalunya a Espanya és feble. Això crea una forta identitat nacional d'una majoria que actualment creu que la via més fàcil és la independència.
  2. La conjuntura sempre incideix en les percepcions. La situació de crisi actual i el missatge polític que no hi ha alternatives creen la sensació que sols ens en podem sortir amb més facilitat.

Gemma Calvet

  1. Es tracta de l'expressió social de l'evidència que no hi ha una altra solució després de tots els gestos que hi ha hagut contra Catalunya. Va començar amb les consultes i la manifestació a favor de l'Estatut i ara ja no hi ha marxa enrere.
  2. No crec que sigui conjuntural, aquesta situació ha arribat de manera progressiva al llarg dels anys a partir de la suma de molts factors. A part, és el resultat d'un procés de reflexió que no canvia amb el temps, que mira cap al futur.

Ferran Sáez

  1. Voldria que fos una tendència clara i sòlida. Però també és cert que pot obeir al resultat d'una acumulació de greuges en aspectes com la llengua i el finançament que comença a ser dramàtica.
  2. Des del punt de vista numèric, és evident que hi ha una tendència alcista pel que fa als partidaris de la independència. No cal ser estadístic per veure-ho. Però tenint en compte tot el que està passant, no seria cap raresa que també fos un procés conjuntural.

Eusebi Cima

  1. En funció de com es faci la pregunta en aquesta enquesta, la resposta pot ser una o una altra. Recordo, fa anys, una pancarta que deia: "Si no ens volen, haurem de marxar". Crec que aquesta frase és la que defineix el sentiment majoritari de la ciutadania catalana.
  2. És una qüestió que té a veure amb l'estat d'ànim, però sí que s'observa una progressió que va cap a una direcció. En tot cas, els esdeveniments de cada setmana defineixen el posicionament de cadascú.
stats