L'HORA DE MAS UNA TARDOR CALENTA
Dossier 26/08/2012

10 Casos Palau i ITV Els dos problemes de CDC als jutjats

O.m.
2 min
Fèlix Millet a la Ciutat de la Justícia.

BARCELONAUn dels focus de desgast del govern que encapçala Artur Mas està protagonitzat pels dos casos de corrupció que esquitxen el partit que presideix, CDC. El cas Palau -els nacionalistes es podrien haver finançat irregularment a través de l'entramat que manegava Fèlix Millet- i el cas de les ITV -segons el qual Oriol Pujol, el secretari general del partit, hauria exercit de "col·laborador necessari" en una trama de tràfic d'influències- han fet que l'oposició s'hagi abraonat sobre l'executiu i hagi demanat explicacions a Mas, que no ha comparegut en referència a aquests presumptes casos de corrupció.

Sí que ho va fer Oriol Pujol al juliol a la comissió d'afers institucionals del Parlament. "CDC mai s'ha lucrat del Palau de la Música", va insistir Pujol, que va explicar que dels 982.000 euros entregats per la fundació de la institució al partit 775.000 euros són donacions "que mai s'han amagat" i que el jutge "pressuposa" que la resta han anat a parar a Convergència "sense mencionar cap indici" que sostingui aquesta afirmació.

Aquest és un dels arguments del recurs interposat per CDC contra la fiança de 3,2 milions del jutge. El recurs també destaca que la interlocutòria del magistrat no menciona cap delicte ni cita a declarar cap presumpte responsable, segons va insistir el secretari general de CDC. "No som capaços d'esbrinar qui seria la víctima", va dir el secretari general, que va destacar que les obres sota sospita -per les quals la constructora Ferrovial hauria pagat comissions- no estan investigades.

L'actitud de l'actual equip de gestió del Palau va enviar una carta al jutge el mateix dia que Pujol va comparèixer al Parlament en què exonerava CDC de tota culpa. Però la setmana següent es va desdir mitjançant un comunicat en què matisava la interpretació que s'havia fet de la missiva al jutge.

Final de juliol mogut

El secretari general convergent va tenir un final de curs polític complicat. La seva presumpta implicació en el cas de les ITV va omplir pàgines de diari i els tentacles de la suposada trama també van arribar a Germà Gordó, secretari del Govern i membre del pinyol convergent de Mas. L'esquitx de la corrupció a CDC corre el perill de passar factura a l'executiu, que té prou problemes amb la gestió de la crisi.

stats