Dossier 08/06/2012

CatalunyaCaixa necessitarà 4.500 milions més

L'Estat haurà d'augmentar els sanejaments a les entitats que controla, després que Bankia hagi decidit provisionar tots els crèdits. CatalunyaCaixa haurà de rebre uns ajuts totals de 4.500 milions.

T.g.
2 min
CatalunyaCaixa afronta el tram final de la seva subhasta, que s'ha retardat 15 dies i que està pendent de les auditories de Roland Berger i Oliver Wyman.

BARCELONA.El subgovernador del Banc d'Espanya, Javier Aríztegui, va explicar ahir al Congrés en una compareixença a porta tancada que CatalunyaCaixa té pendents unes provisions de 4.500 milions d'euros per l'impacte dels dos reials decrets del ministre d'Economia, Luis de Guindos. En aquesta quantitat també s'hi inclouran les dotacions addicionals que ha previst Bankia, que ha decidit augmentar les dotacions per tot el crèdit, segons van comentar fonts del sector.

L'entitat que ara presideix José Ignacio Goirigolzarri ha demanat recentment uns ajuts totals de 19.000 milions, que s'eleven a més de 23.000 milions amb els que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ja va acordar capitalitzar. En un exercici de màxima prudència, Bankia va optar per incrementar les provisions també en els crèdits fora del segment immobiliari. Com que l'entitat amb seu a Madrid passarà a ser pública, la resta de bancs que fa mesos ja estan en mans del FROB també hauran de fer el mateix esforç, van afegir les mateixes fonts. Aquest és el cas de CatalunyaCaixa, que ara està en procés de subhasta.

L'entitat catalana va anunciar fa mesos que l'impacte del primer reial decret del ministre Luis de Guindos, que buscava sanejar els actius immobiliaris tòxics, sumava 2.500 milions, dels quals ja havia avançat 1.600 milions en els comptes del 2011. Però en canvi, no ha fet públics els diners que necessitarà per complir amb el segon reial decret del maig, que demana augmentar les dotacions sobre els crèdits immobiliaris no tòxics. De fet, dilluns que ve les entitats financeres han d'entregar al Banc d'Espanya els plans per afrontar aquests sanejaments.

Però és que, a més, queden pendents els informes que preparen els auditors independents Roland Berger i Oliver Wyman, que podrien agafar com a referència els càlculs màxims fets per l'equip de Goirigolzarri a Bankia. Banco Popular ja ha presentat el seu programa de neteja interna, que consta de 7.300 milions en total per eliminar els riscos del totxo i uns 2.800 milions més de dotacions pel crèdit no immobiliari, de manera semblant al que ha presentat Bankia.

El Fons de Garantia pagarà

Els mateixos portaveus van indicar que CatalunyaCaixa no ha anunciat l'impacte dels nous sanejaments perquè si la subhasta segueix el seu camí serà el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme que financen els mateixos bancs, qui acabarà pagant la factura. L'entitat que s'acabi adjudicant CatalunyaCaixa rebrà un esquema de protecció d'actius (EPA) del 80% de les possibles pèrdues dels pròxims vuit anys, cosa que significa que l'FGD haurà de cobrir-les i que CatalunyaCaixa no les haurà de provisionar.

És el mateix sistema que s'ha fet en les subhastes de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), adjudicada a Banc Sabadell, i d'Unnim, entregada al BBVA. Nova Galicia també té pendents 4.500 milions en provisions, segons va afirmar ahir Aríztegui. La suma amb l'exigència de CatalunyaCaixa arriba als 9.000 milions, als quals s'han d'afegir els referits 19.000 milions de Bankia.

stats