Dossier 18/07/2012

CiU i ERC forcen la votació del document del concert

L'únic document que hi haurà sobre la taula en el ple del 25 de juliol serà el del Govern, que defensa el concert econòmic. Artur Mas es reunirà abans amb el líder del PSC per desencallar la negociació.

Sara González
2 min
Oriol Junqueras va demanar ahir al PSC, des de  la Roca del Vallès, que s'afegeixi al concert.

BARCELONA.El Parlament votarà el 25 de juliol si vol o no un concert similar al del País Basc per a Catalunya. El document que Artur Mas va lliurar en l'última cimera i que fixa que la clau de la caixa estigui exclusivament en mans de la Generalitat serà l'única proposta que hi haurà sobre la taula. Aquest escenari el van blindar ahir CiU i ERC a la junta de portaveus. L'objectiu: garantir que el debat se centri en un model de finançament basat en la recaptació i gestió de tots els impostos i barrar el pas a propostes paral·leles que desviïn l'atenció a altres qüestions com les retallades.

Amb aquesta decisió, CiU i ERC van tancar la porta a la possibilitat que el PP presenti una proposta alternativa de pacte fiscal, tal com va amenaçar Alícia Sánchez-Camacho tot just sortir de la cimera. La junta de portaveus va haver de fer equilibris, perquè CiU i ERC volien que es votés només la proposta del Govern i que els grups només poguessin presentar esmenes parcials un cop haguessin passat pel vistiplau de la mesa, amb majoria absoluta de CiU. La resta de grups, en canvi, demanaven llibertat per presentar propostes de resolució alternatives a la del Govern i sotmetre-les a votació.

El conflicte es va resoldre amb un model híbrid que permetrà als grups presentar esmenes -fins i tot a la totalitat-, negociar-les i portar-les al veredicte del ple. Tot i això, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, i la d'ERC, Anna Simó, van criticar que s'hagi pressionat el Govern perquè presenti un document propi i després es rebutgi que sigui "la base del debat". Tant el PSC com el PP i ICV-EUiA van manifestar la seva indignació per les intencions inicials del Govern, que van titllar de "manipulació" del joc parlamentari. Especialment dur va ser el popular Enric Millo, ja que el PP sí que sondejava presentar una proposta pròpia de model de finançament. "No es pot negar als grups el dret a presentar propostes. Si CiU ja té tancat un acord amb ERC i no estan disposats a negociar, no cal que ens facin perdre el temps al Parlament per legitimar el que ja han decidit fer", va dir Millo.

El bloqueig amb el PSC

La portaveu adjunta del PSC, Laia Bonet, va advertir que no era un "bon senyal" si el que busca el Govern és ampliar el consens. D'altra banda, ahir Mas va acceptar la petició del líder socialista, Pere Navarro, de reunir-se abans del ple de dimecres de la setmana que ve. "Per això no quedarà", va afirmar ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, que també va lamentar que el Cercle d'Economia s'allunyi de "la línia del gruix de la societat civil". Tot i acceptar la reunió, va advertir que el Govern segueix sense tenir una opinió dels socialistes sobre el document. Les negociacions segueixen encallades a una setmana de la votació.

La pressió al PSC, que ahir a través de la seva portaveu econòmica, Rocío Martínez-Sampere, va tornar a rebutjar un concert econòmic emmirallat en el basc per a Catalunya, va in crescendo . "El PSC i el PP s'oposarien als seus propis electors si hi votessin en contra", va advertir de nou el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Als socialistes se'ls acaba el temps per decidir la jugada.

stats