Dossier 13/06/2012

El Congrés insta a aturar les indemnitzacions a banquers

Joan Rusiñol
2 min
L'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, serà un dels afectats si el govern espanyol aplica l'acord.

MADRID.El Congrés de Diputats va instar ahir, a demanda de CiU, el govern espanyol a acabar amb les indemnitzacions milionàries als directius de banca que hagin hagut de recórrer a diner públic. És a dir, a evitar que es premiï els gestors financers que han conduït la seva entitat a la nacionalització o a la injecció de recursos del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca.

El grup que comanda Josep A. Duran i Lleida va aconseguir tancar un text amb el PSOE, el Partit Nacionalista Basc i el PP, que és qui realment té la clau perquè qualsevol iniciativa parlamentària prosperi. La proposició no de llei insta l'executiu espanyol a "revisar la totalitat de les clàusules indemnitzatòries, pensions o qualsevol clàusula de blindatge, fins i tot de caràcter laboral" en aquells casos que, com Bankia, han hagut de recórrer al suport de l'Estat per evitar la fallida. L'objectiu final és "impedir" que aquest tipus de pagaments, que sovint són quantitats elevadíssimes, s'acabin "materialitzant".

La proposta inicial de CiU volia que la mesura fos totalment retroactiva, però finalment per aconseguir el consens del PP i evitar problemes d'inconstitucionalitat es va acordar que no afecti les indemnitzacions que ja s'hagin cobrat. En canvi, tindrà conseqüències en les que encara que estiguin signades no s'hagin abonat. És el cas, per exemple, de Rodrigo Rato, expliquen a CiU.

Per garantir que no quedi en paper mullat, els nacionalistes bascos van exigir que l'acord s'incorpori a la llei de sanejament d'actius immobiliaris que s'està tramitant al Congrés. El PP té l'última paraula. El promotor de la iniciativa, el diputat Josep Sánchez Llibre, va afirmar que "cal que el Congrés recuperi l'autoritat moral davant una opinió pública molt indignada".

No a la comissió d'investigació

El PP, en canvi, va rebutjar la creació d'una comissió d'investigació sobre la crisi financera que demanava el grup de l'Esquerra Plural, amb l'argument que ara "és moment per mirar endavant". El coordinador general d'IU, Cayo Lara, va subratllar que "el poble té dret a conèixer la veritat".

stats