RESCAT, PLA D'AJUST
Dossier 14/07/2012

Cop als professionals liberals

El govern espanyol aprova un augment de la retenció de l'IRPF del 15% al 21% als autònoms i professionals liberals. L'executiu s'assegura així ingressos abans del moment de retre comptes amb Hisenda.

Elena Freixa
3 min
PROFESSIONALS TITULATS  Una imatge d'un despatx d'arquitectes, un dels col·lectius afectats per la pujada de l'IRPF.

BARCELONA.Advocats, arquitectes, consultors, traductors i tots els treballadors autònoms que exerceixen professions liberals es van veure ahir afectats per la lletra petita del que va acordar el consell de ministres. El document aprovat inclou un increment de les retencions de l'impost de la renda sobre les persones físiques (IFPF) d'aquests professionals, que passaran d'una retenció del 15% al 21% a partir de l'1 d'agost.

Es tracta d'una mesura "temporal" que estarà vigent fins a finals del 2013, segons consta en la documentació de l'executiu, que va evitar fer esment d'aquest punt durant la roda de premsa d'ahir, marcada per l'aprovació de l'increment de l'IVA del 18% al 21%, la retallada de la prestació als aturats a partir del sisè mes i de la paga de Nadal a tots els funcionaris aquest any. L'increment de la retenció també afectarà, en la mateixa mesura, els ingressos derivats d'impartir cursos, seminaris i pronunciar conferències.

Amb aquest augment, l'executiu espanyol s'assegura la recaptació a les arques públiques per avançat, sense haver d'esperar a passar comptes amb el treballador quan arriba l'hora de fer la declaració de la renda.

El problema és, doncs, per als treballadors, que han d'avançar més diners que no recuperaran fins que acabi l'exercici fiscal i facin la declaració. A més, són diners que avancen en molts casos abans d'haver cobrat les factures del client, una situació que, unida a la creixent morositat per la crisi, pot abocar aquests professionals a més estretors econòmiques.

Canvis també a societats

L'impost de societats també experimentarà canvis. Fins a finals de l'any que ve, les grans empreses que facturen més de 20 milions veuran limitada la possibilitat d'accedir a deduccions fiscals en cas de pèrdues. Només les petites i mitjanes empreses, doncs, podran en aquest període "compensar bases imposables negatives", segons el que va aprovar el govern del PP ahir. En el cas del pagament fraccionat de l'impost, s'ampliarà del 8% al 12% l'import mínim.

Dins l'estratègia recaptatòria del govern espanyol, també es preveu unificar els recàrrecs en cas que les empreses retardin el pagament de les quotes a la Seguretat Social. A partir d'ara, sigui quin sigui l'import que es deu, el recàrrec serà del 20% del total.

També s'incrementarà la base màxima de cotització fins a cinc punts percentuals durant el 2013 i el 2014. En el cas dels autònoms, l'increment de la base mínima serà d'un punt percentual.

Renda d'inserció amb condicions

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va confirmar la retallada del 60% al 50% de la base reguladora en la prestació que reben els aturats a partir del sisè mes. La pèrdua afectarà els nous aturats i supera, de mitjana, els 130 euros mensuals.

També es van aprovar noves condicions d'accés a la renda activa d'inserció (RAI). Només la podran rebre els que hagin treballat prèviament i esgotat la prestació o el subsidi d'atur, així com els que no hagin rebutjat en l'any anterior cap oferta de feina "adequada" o s'hagin negat injustificadament a participar en cursos de formació.

La rebaixa de dos punts en les cotitzacions socials de les empreses (un punt el 2013 i un altre el 2014) va ser defensada ahir pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro com una eina per "incentivar la contractació" de treballadors.

Les bonificacions també desapareixen en bona part, excepte les que van lligades al nou contracte indefinit creat amb la reforma laboral (que preveu un període de prova d'un any sense indemnització) i les associades a la contractació de treballadors amb discapacitat.

Entre les noves lleis que prepara el govern espanyol -en vol aprovar 20 abans que acabi l'any- hi haurà una llei contra el frau laboral, amb més multes i penes als infractors, i una contra el frau fiscal.

stats