Dossier 12/06/2012

'Corralitos' a la UE si Grècia abandona l'euro?

Els socis europeus es preparen per si Grècia surt de l'euro. Segons l'agència Reuters, els governs podrien limitar la retirada en efectiu dels caixers per evitar la fuga de capitals. Brussel·les no ho nega.

L. Forès
3 min
A Grècia molts clients d'entitats bancàries ja han començat a retirar diners.

BRUSSEL·LESSi Grècia surt de l'euro, una possibilitat que ja no és remota, es podria desencadenar un terratrèmol financer a la zona euro. Encara que oficialment ningú no en vol parlar, els socis de la moneda única es preparen per fer front a les conseqüències de la sortida del país hel·lè elaborant plans de contingència que, fins ara, han mantingut en secret. Ahir, però, l'agència de notícies Reuters publicava que els plans dels països de l'euro inclouen mesures tan dràstiques com inèdites a l'eurozona: limitar la retirada en efectiu dels bancs, imposar controls de capital i fins i tot suspendre l'acord de Schengen, que permet als ciutadans viatjar entre països sense passar controls fronterers.

Reuters cita fonts comunitàries anònimes que asseguren que no hi ha cap decisió presa i que es tracta només d'estar preparats per si Grècia decideix abandonar la moneda única. La UE debat idees en el marc d'un pla de contingència pensant "en el pitjor dels escenaris", afirma l'agència, que no acaba de deixar clar si les mesures s'aplicarien a tota la zona euro o només a Grècia. Un dels efectes immediats i més negatius que podria tenir la sortida del país hel·lè de la moneda única és la por dels ciutadans d'altres països de l'euro, especialment els més vulnerables, a un empitjorament de la situació econòmica que es traduiria en una retirada massiva dels diners dels bancs. La fuga de capitals és un fenomen que ja està passant a Espanya: en els primers tres mesos de l'any han fugit 97.000 milions, més que en tot el 2011.

Per evitar que els ciutadans buidin els bancs -fet que podria provocar la fallida d'entitats- els governs de l'euro podrien imposar corralitos , segons Reuters. Es limitaria la quantitat que pot retirar cada client dels bancs. Les fonts citades per Reuters asseguren que s'està estudiant la legalitat de la mesura. Oficialment, la Comissió Europea no ho confirma, però els desmentiments són poc contundents. "No estic al corrent de cap mesura d'aquest tipus", assegura el portaveu econòmic Amadeu Altafaj.

El ministre belga de Finances, Steve Vanackere, va aixecar la llebre a finals de maig quan va explicar en una entrevista a la premsa del país que els socis de l'euro havien d'estar preparats per si Grècia sortia de l'euro. Les fonts comunitàries consultades per Reuters afirmen que les idees s'estan debatent des de fa setmanes, però sempre en l'aspecte tècnic. "No són discussions polítiques. Són discussions entre experts en finances", explica una de les fonts. L'agència també assegura que altres països que no formen part ni de l'euro ni de la UE, com Suïssa, també s'estan plantejant mesures similars.

La idea de tancar les fronteres mitjançant la suspensió de Schengen és una de les possibilitats que hi ha sobre la taula, tot i la dificultat jurídica de fer-la efectiva. Segons la normativa comunitària, només es poden restablir controls fronterers en supòsits molt concrets -cap relacionat amb la fuga de capitals- i per un espai de temps molt limitat.

Incertesa a Grècia

La incertesa sobre el futur de Grècia creix a pocs dies dels comicis que celebrarà el país hel·lè el dia 17. Les enquestes atorguen la victòria del partit d'esquerres Syriza, una formació en favor de l'euro però en contra de les condicions imposades a Grècia pel rescat.

Brussel·les ja ha advertit que si el futur govern grec no assumeix les condicions del rescat, que inclouen retallades draconianes i privatitzacions d'empreses públiques, la UE no continuarà sostenint econòmicament el país. La solució per a Grècia seria sortir de l'euro.

stats