RETALLADES, NOU AJUST DEL GOVERN ESPANYOL
Dossier 13/07/2012

D'acarnissar-se amb Zapatero a justificar les mesures de Rajoy

El relat mediàtic que fa la premsa de Madrid de l'últim paquet de mesures de Rajoy és molt diferent del del 2010, quan Zapatero ocupava la Moncloa. Els rotatius que eren crítics aleshores ara mostren afinitat.

àlex Gutiérrez M.
2 min

BARCELONA.El diari del dia jubila l'exemplar anterior, però les hemeroteques guarden la memòria de les capçaleres. I una consulta a les dels diaris més pròxims al govern de Mariano Rajoy mostra com el tractament de les portades d'aquests dies té molt poc a veure amb el que fein l'any 2010, quan era Zapatero qui ocupava la Moncloa i va dictaminar la pujada de l'IVA del 16% al 18%.

És el cas de l' Abc , que ahir obria amb una foto d'un policia ferit durant la marxa minera (quan les xarxes socials havien bullit amb imatges de manifestants ensangonats) i el titular "Els antisistema rebenten la marxa minera". A sota, i sense fotografia de Rajoy, una referència a l'última fornada de mesures, que es qualificaven d'imprescindibles, aprofitant una declaració seva. Dos anys enrere, en canvi, s'acusava Zapatero d'"executar -un verb amb fortes connotacions- una dramàtica retallada social".

Els lectors pensen diferent

La Razón , per la seva banda, imprimia a la portada una fotografia de Rajoy pensarós, sota el titular "Sacrifici" i un segon títol, "Enfront de la irresponsabilitat sindical", que es relacionava, per contrast, amb el primer. El 2010, en canvi, destacaven que la retallada de Zapatero era la més gran de la història. Ahir no detallaven si aquesta tisorada la supera, cosa que sí que explicitava el diari El País ("Rajoy intenta evitar l'esfondrament amb la pitjor retallada de la democràcia").

Amb tot, el lector dels diaris que sintonitzen amb el govern del PP no està combregant amb aquesta visió. En una enquesta a La Razón en què es demanava si les retallades de Rajoy eren necessàries, el 70% dels internautes van votar que no. I a El Mundo , un 60% de lectors creuen que les mesures no seran bones per a l'economia espanyola. L' Abc preguntava a la seva edició digital si eren justes les retallades aplicades als funcionaris. La resposta "No, perquè sempre són els primers a patir retallades" va ser la més votada, amb un clar 78%.

Mesures ara inevitables

Una línia habitual de la premsa afí al PP ha estat treure responsabilitat a Rajoy subratllant que són mesures imposades per la UE. El Mundo , per exemple, obria amb una cita del president espanyol: "No podem escollir". La tesi també la comprava el diari La Gaceta , que titulava "Europa ja mana". En canvi, amb les últimes mesures de Zapatero, el diari editorialitzava en el seu titular de portada: "Un individu així ha de dimitir"; a sota hi havia una fotografia de l'expresident espanyol amb una postura compungida. Ho acompanyava d'un tema secundari que ha acabat tenint tints irònics: "Rajoy, clar i enèrgic: «Espanya ja és un protectorat»".

stats