AJUST, RESPOSTA AL RESCAT
Dossier 12/07/2012

Deducció per la compra d'habitatge

Toni Garganté
3 min
Deducció per la compra d'habitatge

BARCELONA.El PP va incloure la deducció per la compra d'un habitatge com una de les seves mesures estrella de la campanya electoral de l'any passat. Només tres setmanes després que Mariano Rajoy guanyés les eleccions, el consell de ministres del 30 de desembre va aprovar la reinstauració de la mesura per a totes les rendes. Ara, però, tornarà a desaparèixer.

L'anterior executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va limitar el 28 d'octubre del 2009 la desgravació a les rendes inferiors a 17.707,2 euros bruts anuals (que podien acollir-se a una desgravació del 15% fins a un límit de 9.015 euros anuals), i la va eliminar de manera progressiva fins al límit dels 24.107,20 euros.

La restauració de la deducció va perseguir augmentar la venda d'habitatges, una situació que no s'ha donat perquè les transaccions van caure un 11,6% al maig respecte al mateix mes de l'any passat fins a comptabilitzar 27.286 operacions.

Això suposa 15 mesos seguits de caigudes en les vendes, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Dels pisos venuts al maig, el 89,5% eren de construcció lliure i el 10,5% de règim protegit, amb les respectives davallades del 8,4% i el 31,5%.

Impacte econòmic

La deducció suposava una pèrdua d'ingressos de més de 2.000 milions anuals per a l'Estat. Ara aquesta quantitat s'incorpora als 65.000 milions d'estalvis anunciats ahir pel govern durant dos anys i mig. L'increment de la recaptació representa un impacte econòmic positiu.

L'aspecte negatiu de la mesura serà, segons els experts, una nova caiguda de les vendes de pisos i l'aprofundiment de la crisi immobiliària després de l'esclat de la bombolla del 2007. Amb tot, la deducció en vigor fins al desembre tampoc havia reactivat l'activitat.

A qui i com afecta

La mesura afecta a tothom que vulgui comprar un pis. Segons el director general de Pisos.com, Miguel Ángel Alemany, "l'augment de la pressió fiscal en matèria d'habitatge tindrà una repercussió directa sobre el preu dels pisos i sobre la intenció de compra".

Les dues corbes baixaran, destaca Alemany. Malgrat que la deducció té un pes més psicològic que monetari, es produirà un refredament inevitable del mercat, una situació que, unida a la desconfiança sobre l'atur, pot retardar la decisió de compra.

Dubtes i interrogants

La primera qüestió que es planteja és quin impacte tindrà la retirada de la deducció de la compra per habitatge en el mercat immobiliari. Tots els governs es plantegen reactivar el lloguer en detriment de la compra d'habitatges. Però les fonts consultades expliquen que és molt difícil de trencar la forta tradició ibèrica de viure en un pis en propietat. Els percentatges de ciutadans que paguen la seva hipoteca superen el 70%, mentre que la resta viuen en lloguer. Aquests números es capgiren en les mitjanes europees.

D'altra banda, bona part dels pisos i habitatges en venda estan en mans del sector bancari, que dóna tota mena de facilitats en les hipoteques, i fins i tot en rebaixes de preus finals per col·locar els seus excedents. Les mateixes fonts argumenten que hi ha molt poca gent que es decideixi a comprar un pis en funció de la deducció.

Fins i tot sembla que pot tenir un impacte més elevat l'augment de l'IVA en la decisió de compra d'un pis, remarquen els experts consultats. Tot plegat, sembla clar que l'increment de la pressió fiscal no ajudarà a reduir el preu final dels habitatges.

El preu mitjà dels pisos nous a Catalunya acumula ja una caiguda del 29%, segons les dades de la Societat de Taxació. Pel que fa als últims sis mesos la reducció s'ha situat en el 4,9% respecte del juny de l'any passat. I en comparació al gener, la caiguda de preus ha estat d'un 3,7%. La Societat de Taxació detecta en el seu informe del primer semestre d'enguany que una de les principals dificultats per vendre pisos és l'estretor del mercat del crèdit per part del sector financer.

stats