Publicitat
Publicitat

Dos gats vells que no volen entendre res de res

"Y a vendrán ". Ho deia, amb supèrbia, l'any 2007 l'aleshores cap de l'oposició, Mariano Rajoy, als passadissos del Congrés a un grup de periodistes que, en la confiança de l' off the record , li preguntaven com s'ho faria si, després de la seva campanya contra l'Estatut amb recollida de firmes inclosa, guanyava les eleccions espanyoles del 2008 i necessitava CiU. El que pensava aleshores Rajoy de la federació és el que va quedar clar ahir que encara opinen ell i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Són dos líders veterans condicionats per haver vist anys i panys Jordi Pujol fer abrandats mítings de diumenge amb la JNC cridant "independència!" mentre Miquel Roca o Josep A. Duran i Lleida prometien a Madrid "seny catalán " i estabilitat, i hi posaven els vots. Sabien que entre Bismarck i Bolívar el primer sempre se sortia amb la seva.

El pas de CiU per l'oposició, el tràngol de l'Estatut i els incompliments i les humiliacions dels govern del PSOE i del PP els últims anys han arraconat el canceller alemany. Els catalans que surten al carrer ja no en volen sentir a parlar i potser ahir, després d'escoltar Mas, Madrid ho comença a entendre.

Rajoy no es va preocupar d'oferir a Mas cap pista d'aterratge per no enterrar, d'entrada, el pacte fiscal i, amb ell, l'encaix a Espanya. I Rubalcaba no ha estat prou murri per demanar-l'hi, malgrat que les perspectives electorals del PSC i el PP en unes eleccions avançades i plebiscitàries són magres.

L'independentisme viu en una tempesta perfecta, però també els partidaris de la recentralització a Madrid. La crisi justifica bandejar particularismes . Rajoy i Rubalcaba són del 40% d'espanyols que, segons el CIS, creuen que cal reformar l'estat autonòmic i recuperar competències. S'aferren a la Constitució. Els és més fàcil i, sobretot, en satisfà la pulsió conservadora. No els cal pensar que res ha canviat. S'hi poden florir esperant "que vengan".

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT