CRISI, LA PRESSIÓ DELS MERCATS
Dossier 17/05/2012

Espanya, encara lluny del rescat

Els experts veuen poc probable un escenari d'intervenció econòmica similar al grec. L'alça de la prima de risc fins a nivells similars als que van desfermar anteriors rescats a Europa no és suficient per posar l'economia espanyola al nivell d'altres que s'han demostrat insolvents

3 min
Espanya, encara lluny del rescat

Alfredo Pastor

¿És sostenible la situació actual de la prima de risc?

Depèn de quant de temps se segueixi pagant el deute car. Es pot mantenir durant unes setmanes, però no gaires mesos. Però cal tenir clar que no és el mateix pagar un interès alt que no tenir accés als mercats.

¿I quan es tanquen els mercats?

Arriba un punt que si el preu del deute és molt alt potser t'has de començar a plantejar si ho podràs acabar pagant, però Espanya encara no ha arribat a aquest extrem. Si les previsions són certes i l'any que ve el creixement és zero acabarem amb un deute del 85%, semblant a l'alemany; per tant, tot sembla indicar que es podrà seguir pagant als creditors.

¿Som més a prop de la intervenció?

No crec en una possible intervenció a Espanya. Són massa diners. S'han de buscar solucions a curt termini i esperar les auditories que es faran a la banca. Es podran aguantar els dos mesos que hi ha abans de rebre els resultats. Cada cop que puja la prima de risc som més a prop de la intervenció, sí, però no hi ha una ratlla que ho marqui i és improbable que a Espanya acabi passant, perquè ni hi ha prou diners ni fa falta. Suposo que el BCE intervindrà en el mercat comprant deute, cosa que donarà temps i calmarà els mercats.

Què és el que salva l'economia espanyola d'acabar com la grega?

La situació no és, ni de bon tros, la mateixa. Tenim una economia molt més sòlida. Hi ha hagut rècords de creixement i no estaven només basats en el totxo ni en l'especulació. Per exemple, les exportacions no són moltes, però van molt bé.

¿La prima de risc és un bon termòmetre?

És un bon titular, però no un bon termòmetre. Els mercats s'equivoquen i tenen por. Ara estan espantats i fan pagar molt car el deute, de la mateixa manera que en altres èpoques havien pecat d'un excés d'eufòria.

Joan Tugores

¿Les tensions que viu Espanya fins quan les podrem aguantar?

Hi ha una part de preocupació objectiva i una part de pessimisme incentivat per veus interessades. Això no treu que la situació sigui crítica i s'hagi d'actuar. El que cal és respondre amb serenitat als catastrofismes que sovint vénen de la pedanteria academicista o dels interessos. Com a inversor, no és el mateix prestar a canvi d'un 4% que rebre un 7% si les coses estan agitades.

¿Hem de creure'ns la intervenció com una amenaça imminent?

El rescat o intervenció formal [d'Espanya] no és l'enfocament adequat, segons el meu punt de vista. De facto ja fa dos anys que estem intervinguts i que hem anat perdent marge de maniobra. És evident que en els últims dies s'ha agreujat la situació perquè el cost de l'endeutament és més alt, però cal dir que també és més alt del que ho seria si les coses estiguessin més calmades. El que toca és arremangar-nos per sortir del forat.

¿La prima de risc cada cop amb pics més alts no ens apropa a un escenari com el grec o el portuguès?

D'això ni n'hauríem d'estar parlant. No estem tan malament perquè la intervenció sigui inevitable, ni tan bé perquè sigui impensable. Hi ha diferències substancials entre Espanya i Grècia, i molts rumors sense fonament. Si donem corda a aquestes veus, és possible que entre tots fem possibles coses que haurien de ser impensables.

¿Els governs estan complint amb el seu paper per calmar els mercats?

La millor estratègia hauria de ser la de la feina ben feta i la credibilitat davant de la ciutadania. El cert és que l'actuació d'estats del sud d'Europa, entre els quals Espanya, no hi està ajudant. La improvisació i la sorpresa amb què s'esperen les decisions [del consell de ministres] dels divendres desprenen una sensació d'"a veure què ens inventem perquè algú ens cregui". El govern espanyol, en poc temps, té una credibilitat força deteriorada.

stats