Dossier 26/08/2012

05 Eurovegas La tria d'Adelson és cosa de dies

O.m.
2 min
El promotor d'Eurovegas és l'americà Sheldon Adelson.

BARCELONAEsperanza Aguirre, la presidenta de la Comunitat de Madrid, va respondre dijous amb un ampli somriure quan li van preguntar si Eurovegas s'instal·laria definitivament a Madrid després de mesos de pugna amb Barcelona. " Read my lips " van ser les úniques paraules que van sortir de la boca de la conservadora, que, fidel al seu histrionisme, va aconseguir que es donés per fet que el complex d'oci aniria a parar a la capital espanyola.

Fonts del Govern es van afanyar a assegurar que la decisió final encara no estava presa però que seria "imminent". "Arribarà els pròxims dies", vaticinaven les mateixes fonts. Sheldon Adelson i els seus homes de Sands Corp. han protagonitzat part de l'agenda política catalana, fins al punt que partits com ICV i ERC han fet servir el complex d'oci -que crearia una quantitat de llocs de treball pròxima als 200.000, segons la companyia nord-americana- com a cavall de batalla contra el Govern. La resposta del president de la Generalitat, Artur Mas, sempre ha estat la mateixa: la mala situació econòmica i una taxa d'atur desbocada obliguen a obrir els braços cap a una inversió així.

L'executiu català ha fet molts esforços per arribar al final del procés frec a frec amb Madrid, que li portava un avantatge considerable. Mas ha ofert flexibilitat al magnat i ha mobilitzat l'empresariat català i el lobi jueu -Adelson és jueu-, i els consellers Lluís Recoder i Andreu Mas-Colell han mirat de convèncer el nord-americà -que té conflictes oberts amb la justícia a Macau- de la idoneïtat de Catalunya. La proximitat dels terrenys oferts a Viladecans amb el mar i l'aeroport és un punt a favor de la capital catalana, perquè pot atreure els creueristes que facin escala al port barceloní.

Exigències

El Govern sempre ho ha negat, però diverses informacions han apuntat que Adelson reclama un marc fiscal més lax i que es pugui fumar al recinte d'Eurovegas, uns escenaris que han alertat l'oposició. ICV ha reclamat, fins i tot, que l'empresari de Las Vegas comparegui al Parlament per explicar les interioritats del complex d'oci que promou. Al llarg dels pròxims dies se sabrà el desenllaç del culebró de l'any.

stats