Dossier 28/08/2016

Feijóo es juga a Galícia erigir-se en el recanvi indiscutible de Rajoy

El president autonòmic vol repetir majoria per evitar el “caos” estatal

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Mariano Rajoy va inaugurar ahir el curs polític des de Cotobade (Pontevedra) en plena precampanya d’Alberto Núñez Feijóo.

MadridEl 2012, en el pitjor moment per a l’economia espanyola i després que Mariano Rajoy hagués hagut de demanar el rescat a Brussel·les, Alberto Núñez Feijóo revalidava la majoria absoluta a Galícia encara amb més marge que el 2009. Ara s’enfronta al mateix repte, però amb la diferència que una victòria contundent per al líder gallec pot convertir-se en una arma de doble tall per al president del govern espanyol en funcions. D’una banda, la necessita per debilitar el PSOE, però de l’altra Rajoy pot veure com Feijóo s’erigeix en recanvi indiscutible a la seva figura.

Des del 20-D que Feijóo surt a les travesses per convertir-se en un candidat del PP alternatiu a Rajoy ben vist pel PSOE, i fins i tot estava disposat a acabar amb la seva carrera a San Caetano (la seu de la Junta de Galícia) per posar els dos peus a Madrid. El líder popular li va demanar una pròrroga, així que va anunciar que es tornaria a presentar el 25-S per esvair qualsevol dubte sobre la seva successió.

“Si repeteix la majoria absoluta, una heroïcitat en els temps que corren, es quedarà ell sol a la casella de sortida per succeir o fins i tot substituir Rajoy, que ja es veurà”, assenyala el consultor i director d’expansió de RedLines, Xosé Carballo, que va ser cap de premsa de l’ex secretari general del Partit Socialista de Galícia (PSdeG) Pachi Vázquez (2009-2013). El 24 de maig de l'any passat, el PP va perdre bastions històrics com els de Madrid, el País Valencià, Balears i Castella-la Manxa, tot i guanyar els comicis.

En tots els sondejos el resultat és ajustat. Pot anar per un grapat de vots que Feijóo obtingui o no la majoria absoluta. Si s’hi queda a les portes ja hi ha un compromís de tots els partits de l’esquerra per intentar bastir un govern alternatiu. De fet, el candidat socialista, Xoaquín Fernández Leiceaga, va sortir victoriós de les primàries del partit defensant justament una entesa amb En Marea i Podem, que finalment es presenten junts amb Anova. “A Galícia, sempre que l’aritmètica ho ha permès, hi ha hagut un pacte i govern d’esquerres”, recorda Carballo. El dubte és si hi haurà sorpasso d’En Marea als socialistes, com va passar el 20-D. Les enquestes no són clares en aquest punt, però no sembla que això hagi d’influir a l’hora de negociar un govern alternatiu, segons el consultor i politòleg Mario Pais.

A l’inversa que a Euskadi

Què pot fer decantar la balança fins al 25-S? Mentre a Madrid s’esperen amb candaletes els resultats de les eleccions basques per desencallar l’escenari estatal, Feijóo s’aferra justament a aquest “caos” estatal per fer campanya i revalidar la seva majoria absoluta. La seva estratègia és simple: aprofundir en les divisions internes de tots els partits de l’esquerra, que no han fet més que aflorar durant tot l’estiu. “L’estratègia del PP ha variat poc des que el 2009 va aconseguir desallotjar el bipartit del PSdeG i BNG [els independentistes gallecs] de San Caetano. El seu missatge és simple i efectiu: «Si no s’entenen entre ells, com volen governar un país?»”, assenyala Pais.

L’altre argument de Feijóo és l’econòmic: haver aconseguit fer quadrar el sudoku pressupostari. “A l’Alberto l’avalen els resultats en una època que ha sigut duríssima, però que ha governat amb estabilitat política, responsabilitat i sense demagògia. Per això és l’únic president de les autonomies de règim comú que pot dir que ha complert els compromisos amb Europa. I això val molt!”, proclamava ahir Rajoy durant un míting des de Cotobade (Pontevedra), tret de sortida al curs polític i a la precampanya del 25-S.

Un cop d’efecte a Galícia podria ser clau per al president espanyol en el procés d’investidura. “Si es compleixen els pronòstics i els socialistes obtenen uns mals resultats tant a Galícia com a Euskadi, Pedro Sánchez podria veure’s forçat a haver d’abandonar el lideratge del partit i així Rajoy aconseguiria el seu trofeu més esperat: l’abstenció del PSOE”, pronostica Pais. Si no obté majoria absoluta, en canvi, “és possible que ens acosti més a unes terceres eleccions”, afegeix Carballo.

Sense debat independentista

Les eleccions del 25-S seran les primeres en què el BNG s’enfrontarà a En Marea. L’esquerra alternativa gallega ha sabut créixer al marge de Podem, que ha hagut d’acabar cedint en tot per poder presentar-se finalment junts a les eleccions. Això ha fet que la força tradicionalment independentista gallega quedés cada cop més minada. Ja no va obtenir representació al Congrés ni el 20-D ni el 26-J, i ara aspira a treure cinc diputats, mentre que l’última enquesta de La Voz de Galicia en donava 20 per a En Marea, 15 per al PSdeG i 37 per al PP. Si el debat independentista sempre ha sigut escàs a Galícia, “els últims anys encara ha perdut més gas”, assenyala Pais. Amb tot, també apunta que el BNG podria acabar convertint-se en una figura mediadora clau entre el PSdeG i En Marea si el PP no arriba a la majoria absoluta.

Feijóo es juga part de la majoria absoluta amb Ciutadans, tot i el seu paper irrellevant fins ara en la política gallega. El grapat de vots que estan en disputa podria quedar-se’ls la formació taronja, tot i que no es preveu que obtingui representació al Parlament. El seu discurs és d’oposició rotunda al gallec en un terreny en què el PP ha sabut convertir-se en la dreta regionalista del món rural. Però el discurs ha canviat. “Amb Feijóo el PP és menys galleguista que mai”, sentencia Carballo. Si finalment se surt amb la seva, la successió a Rajoy pot venir de la seva terra natal.

stats