Dossier 08/06/2012

Fitch deixa Espanya a dos graons del bo porqueria

1 min

L'agència de qualificació Fitch va rebaixar ahir en tres graons, fins a BBB, la nota del deute espanyol a llarg termini, en bona part pels problemes del sector bancari. A més la va situar en perspectiva negativa, cosa que podria implicar noves rebaixes en el futur.

Amb la rebaixa d'ahir, el deute espanyol ja és a dos graons dels bons porqueria. La rebaixa també reflecteix l'augment del deute públic espanyol, la recessió que viu l'Estat i la seva vulnerabilitat a un contagi de la crisi grega, segons va indicar Fitch en un comunicat. L'agència preveu que el deute d'Espanya arribarà a un màxim del 95% el 2015, davant del 68,5% amb què es va tancar el 2011.

La qualificació BBB també té en compte l'expectativa de Fitch que Espanya rebrà "suport financer" dels socis europeus per a la reestructuració i recapitalització dels bancs. De fet, l'agència creu que només tres entitats financeres (BBVA, Santander i CaixaBank) tenen prou capacitat de generació de beneficis, reserves i capital per fer front a un eventual deteriorament econòmic.

Fitch creu que, en lloc de remuntar el vol, Espanya seguirà en recessió el 2013. La "dramàtica erosió" del perfil del deute sobirà espanyol durant l'últim any reflecteix, segons l'agència, els errors comesos a escala europea que "han agreujat els reptes econòmics" que ha d'afrontar Espanya mentre tracta de reequilibrar l'economia.

stats