FOC, LLUITA A L'EMPORDÀ
Dossier 25/07/2012

Foc en fase de control, l'Empordà respira

Laura Díaz-roig
3 min
Foc en fase de control, l'Empordà respira

FIGUERES (ALT EMPORDÀ)Més de 48 hores després, l'incendi que ha devastat un 10% del territori de l'Alt Empordà va entrar ahir al vespre en fase de control. Acaba així el malson que ha mantingut en alerta el país durant tres dies. La meteorologia va donar una treva i va permetre als efectius atacar el foc amb força, tot i que un punt, situat al sud de l'embassament de Boadella, va impedir controlar abans el perímetre. L'incendi, però, no es donarà per extingit, com a mínim, fins divendres.

Al centre de comandament, situat al parc de bombers de Figueres, es respirava ahir més tranquil·litat que dilluns. Una pancarta a la façana del casal d'infants a tocar del parc, dibuixada per nens, donava les gràcies a tothom i animava els bombers. "No només li hem posat el peu al coll sinó que l'hem començat a controlar", va dir al vespre el conseller d'Interior, Felip Puig, en la que va ser la seva última compareixença davant dels mitjans. Ara, un cop passat el perill, toca aixecar el cap, valorar els danys i superar la situació. Cal també traslladar un missatge de tranquil·litat als turistes, tal com va demanar el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que ahir va visitar la zona per reunir-se amb empresaris empordanesos.

Prudència fins a l'extinció

La superfície afectada per les flames va créixer poc, només unes 100 hectàrees -cosa que va augmentar la zona afectada fins a les 13.900 ha-, però alguns dels punts de l'interior van revifar durant el dia. A mitja tarda un ensurt al Baix Empordà -un incendi en una masia al nucli de Cruïlles- va fer témer el pitjor, però gràcies a la proximitat dels mitjans aeris va ser sufocat ràpidament. "És una altra mostra de l'estiu complicat i difícil que estem vivint", va dir Puig.

Dels 1.300 efectius que ahir van continuar treballant tot el dia -entre bombers i agents forestals catalans, francesos i de la resta d'Espanya-, alguns han estat redistribuïts durant la nit, en funció de les necessitats. Des d'avui i fins que l'incendi estigui extingit els bombers hauran de remullar la zona i controlar que la tramuntana que s'espera per als pròxims dies no provoqui un rebrot d'algun dels flancs més complicats. El conseller Puig va demanar a la població que eviti durant la jornada d'avui l'efecte tafaner per no col·lapsar les carreteres. El foc de Portbou, que ja va entrar en fase de control diumenge i va cremar 50 hectàrees, es va donar per extingit.

A primera hora d'ahir els esforços se centraven en quatre punts de risc. La meteorologia havia generat perspectives optimistes: els tres primers fronts, el nord i sud de Darnius, la carretera d'Agullana i la zona de Cantallops i el Pertús, van poder ser controlats al migdia i es van mantenir "estables", malgrat alguns petits rebrots que es van abordar "sense problemes". Cap a les sis de la tarda es va retirar el confinament "lleu" als veïns de Darnius, Agullana i la Vajol, que s'havia mantingut només per precaució.

Esforços a Boadella

El quart punt, entre Terrades i Boadella, a la muntanya de Santa Magdalena, va posar a prova els efectius fins a última hora del vespre. "L'orografia és molt escarpada i hi ha problemes perquè arribi la maquinària pesant", havia dit ahir al migdia el conseller, que va explicar que, finalment, per un tema de seguretat, es va decidir retirar els mitjans terrestres i deixar treballar només els avions. Tots els mitjans aeris, per tant, es van centrar ahir durant les hores de llum a atacar aquest flanc: hi van treballar de manera permanent entre 8 i 10 avions. Per seguretat i perquè els avions francesos -que són més grossos i pesants i tenen uns marges de maniobra i protocols diferents- poguessin treballar "amb tranquil·litat", es va decidir a mitja tarda desconnectar intermitentment un tram d'una línia elèctrica de mitjana tensió de 25.000 volts.

Sis ferits continuaven ahir ingressats a l'Hospital Josep Trueta de Girona i la Vall d'Hebron de Barcelona. La mare i el fill de nacionalitat francesa de la mateixa família que les dues persones que van morir a Portbou van sortir de l'UCI i van ser traslladats a planta.

stats