EUROPA CRISI SENSE FI
Dossier 19/06/2012

El G-20 urgeix Europa a resoldre la crisi del deute

El G-20, dividit entre l'austeritat, que encarna Alemanya, i el creixement, pel qual aposten els Estats Units i França, va cridar ahir la Unió Europea a resoldre la crisi del deute sense més dilació.

D.s.u.
2 min
UN FULL DE RUTA AMB PAS FERM SOBRE L'AUSTERITAT La cancellera alemanya, Angela Merkel, representa la inflexibilitat europea davant les veus que demanen combinar els programes d'austeritat amb el creixement. A l'altra banda, el president Barack Obama coincideix amb Monti i Hollande.

BARCELONA.Europa és la principal preocupació dels 20 països més industrialitzats del món, que es van reunir ahir i seguiran avui reunits a Los Cabos (Mèxic). Els líders del G-20 centren les seves trobades en la crisi del deute que arrasa el continent, i que ha castigat especialment en els últims dies les finances espanyoles, i en el resultat de les eleccions a Grècia, que és llegit com una aposta per la seva continuïtat en l'euro. L'agenda oficial de la cimera, però, ha quedat àmpliament superada per les circumstàncies i els líders mundials han hagut d'improvisar trobades bilaterals.

Les dues postures antagòniques que hi ha en el si de la Unió Europea es van traslladar ahir a Mèxic. Merkel es va seguir mostrant inflexible a finançar el creixement amb més inversió i Obama va reiterar la necessitat que els estats contribueixin al desenvolupament econòmic, tesi en la qual coincideix amb Hollande i Monti.

S'espera dels líders del G-20 que adoptin a Los Cabos un pla d'acció per promoure l'ocupació a nivell global i promocionar el comerç amb l'objectiu d'impulsar el creixement econòmic i deixar enrere la recessió. Però Alemanya insisteix en la necessitat de controlar el dèficit públic dels estats.

El president nord-americà, que se sotmetrà a l'examen de les urnes al novembre, tem que el deteriorament de l'economia europea acabi afectant la seva popularitat i llastant la recuperació econòmica nord-americana. Per això va enviar un missatge als països de l'euro: "Treballarem per assegurar-nos que estan contribuint que l'economia creixi, la situació s'estabilitzi i torni la confiança als mercats". Una mesura per estabilitzar aquesta confiança que centrarà les properes reunions del G-20 serà incrementar els fons de l'FMI amb 430 milions de dòlars.

Merkel no suavitza el rescat grec

La victòria de Nova Democràcia a Grècia i les perspectives que s'obren que el nou govern pugui accedir als ajustos que li exigeix la troica va ser un altre dels punts calents de la cimera. De nou, els missatges dels líders van ser diferents. I, de nou, Merkel era la més inflexible. El president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, es va mostrar disposat a "ajudar" els grecs a complir amb els ajustos, perquè considera que "cal reconèixer-los els mèrits" que han fet fins ara, obrint la porta a una possible flexibilització dels acords.

La cancellera alemanya, però, va refredar les expectatives: "El govern grec ha de complir i complirà amb els compromisos que ha acceptat". Tot i això, no va descartar explícitament allargar els terminis per complir amb aquest compromisos, com va avançar diumenge el seu ministre d'Exteriors.

stats