Dossier 17/05/2012

De Guindos intenta 'vendre' a Londres la reforma financera

Ara
2 min
El ministre Luis de Guindos, dilluns a Brussel·les.

BARCELONA.El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va mantenir ahir contactes amb analistes i inversors institucionals a Londres amb l'objectiu d'explicar les reformes iniciades a Espanya. Va promocionar de manera especial la del sector financer, aprovada divendres. De Guindos va arribar a la capital britànica des de Brussel·les, on ha participat els últims dies en la reunió de l'Eurogrup i a l'Ecofin.

Els inversors anglesos van mostrar molt d'interès en totes aquestes reformes, segons informa Efe. La comitiva encapçalada per Luis de Guindos també va visitar les redaccions del The Financial Times i de The Economist .

En la seva gira, el ministre d'Economia va reiterar la idea de les últimes setmanes que la banca espanyola no haurà de demanar ajuts al fons de rescat europeu per incrementar la seva recapitalització, i que moltes entitats cobriran amb els seus recursos les provisions addicionals. En tot cas, avui mateix es veurà si les explicacions del ministre a Londres hauran quallat, tenint en compte precisament que alguns dels bancs d'inversió han previst que el cost del sanejament immobiliari de les entitats financeres espanyoles serà molt superior als 28.000 milions xifrats pel reial decret de divendres per provisionar els immobles sans. En aquest sentit, la credibilitat del govern es veurà reflectida en la subhasta de deute públic que el Tresor espanyol fa avui de bons i obligacions amb venciment el 2015 i el 2016. El govern espera captar entre 1.500 i 2.500 milions d'euros. Es tracta de la primera emissió que es fa després de la convocatòria de noves eleccions a Grècia, amb l'ombra de la possibilitat que el país hel·lè acabi abandonant l'euro.

Caldrà veure la demanda que hi haurà de deute espanyol entre els inversors institucionals i el sobrepreu que haurà de pagar el Tresor. Dilluns passat es van col·locar 2.903 milions en lletres a 12 i 18 mesos a un interès superior a l'última operació i amb una demanda del doble de l'oferta. El Tresor va haver de pagar un 3,09% pels 2.192 milions de lletres a 12 mesos, per sobre del 2,74% de l'última emissió. Va passar el mateix amb les lletres a 18 mesos.

Els 711,4 milions venuts tindran un rendiment del 3,40%, per sobre del 3,20% de l'anterior emissió. Malgrat la pressió dels mercats i l'elevada demanda, el Tresor va perdent progressivament la necessitat de col·locar les subhastes de deute, perquè ja ha aconseguit cobrir el 53% del finançament previst per a aquest any, que a mitjà i llarg termini arriba als 85.900 milions. Així, el cost mitjà del deute a finals d'abril va arribar al 3,04%, mentre que l'any passat va tancar una mica per sobre, en el 3,90%.

stats