Dossier 20/05/2012

Francesc Granell: "Hem de reduir els sous per guanyar competitivitat mentre les administracions compleixen amb retallades"

Toni Garganté
2 min
Hem de reduir els sous per guanyar competitivitat mentre les administracions compleixen amb retallades

BARCELONAFrancesc Granell

Tal com està tot, ¿Espanya pot sortir de l'euro?

No pot passar, perquè hi ha un compromís amb l'euro. No tindria sentit iniciar ara polítiques proteccionistes. Augmentarien els problemes de deute extern i una pesseta molt devaluada no aniria bé. A més, hem de tenir present que els problemes d'encariment del deute sobirà serien encara més importants. No hi ha dubte que quan s'acabin els atacs especuladors a la prima de risc anirem a una situació millor.

Però la prima de risc ronda els 500 punts des de fa dies...

Sí. I fa anys pagàvem pel deute un 10% i fins i tot un 15%. És lamentable que ara es pagui un 6%. Hem de confiar que el Banc Central Europeu (BCE) hagi previst actuacions per defensar el deute sobirà, que s'ha demostrat que van prou bé. Si sortíssim de l'euro no hi hauria possibilitat d'instaurar eurobons, per exemple. Devaluar la pesseta no seria la solució, perquè el cost seria encara més elevat. La Unió Monetària i Econòmica Europea representa un cinturó de seguretat.

Però el sistema financer no tanca la reestructuració. ¿Hi pot haver contagi a altres sectors econòmics?

S'ha de prevenir el contagi. També és veritat que la reestructuració dels bancs s'ha d'accelerar. Tampoc hem d'oblidar que hi ha hagut moltes empreses que han fet fallida. En tot cas, és cert que hem tingut uns anys de sobreendeutament i una sèrie de vacil·lacions en temps del PSOE i fins i tot del PP que han provocat l'allargament de dos problemes greus com són el deute i la banca.

Què podem fer, doncs?

Reduir els sous per guanyar competitivitat mentre les administracions compleixen amb una sèrie de retallades en la despesa, que ja s'estan fent. La moderació salarial que es produeix ve ajudada per una inflació reduïda. En tot cas, aquest endeutament de què parlàvem abans ha provocat que visquéssim per sobre de les nostres possibilitats i cal corregir aquesta situació. Per exemple, si s'haguessin devaluat el preu dels pisos un 60% abans, estaríem en una situació millor.

¿I si resulta que és Alemanya la que surt de l'euro?

Tampoc li interessa sortir de l'euro i tornar a un marc massa apreciat. A Alemanya li va molt bé que funcioni l'eix amb França, tot i que sempre va a la seva. Ara també ho hem vist amb les relacions amb la Xina.

¿Les polítiques d'austeritat a l'extrem no ens portaran a l'asfíxia?

Però és que Espanya ha de demostrar que és capaç de complir i que no gasta més del que ingressa. ¿Les exportacions patirien si Espanya sortís de l'euro?

Segurament seria un dels problemes més immediats, perquè és veritat que malgrat la situació, les exportacions segueixen creixent a ritmes del 18%. Les vendes a Europa són fonamentals pel nostre sector exterior.

stats