EUROPA CRISI DEL DEUTE
Dossier 20/05/2012

Hi ha vida fora de l'euro?

Fins ara cap membre de la Unió que comparteix moneda ha explorat què hi ha fora del planeta euro. Però la creixent contestació social a l'austeritat amb què està topant l'ortodòxia comunitària inspirada per Berlín comença a fer córrer la pregunta: "I si...?" Deixar l'euro ens faria més pobres. Però, ¿i els avantatges de recuperar sobirania, devaluar per exportar, créixer, abaixar els tipus? És una temptació d'alt risc. No hi ha pla B programable que permeti sortir-ne indemnes. I l'ona expansiva del sotrac seria incalculable.

2 min
UNA MONEDA CENTENÀRIA 
 La pesseta va substituir l'escut com a moneda de curs legal el 1868 i va durar fins al 2001, quan la va rellevar l'euro.

Quan Brussel·les va saber que el dèficit i el deute de Grècia eren molt superiors als que els constaven, el problema semblava senzill d'acotar: l'economia hel·lena pesava poc més del 2% en el conjunt de l'eurozona, el foc havia de ser fàcil de contenir. Dos anys i mig després, però, el drama grec no s'ha resolt i el pla més revolucionari d'Europa, la moneda única, està amenaçat.

Es pot sortir de l'euro?

Ningú no va preveure que calgués marxar, així que no hi ha manual d'instruccions. I el temps que ha durat la crisi no s'ha aprofitat per elaborar-lo (si s'ha fet, no s'ha dit).

És viable una sortida ordenada?

El problema d'una sortida pre-anunciada per seguir un calendari ordenat és que, un cop s'anunciés i en vista d'una devaluació de la moneda nacional, tothom s'apressaria a retirar fons i enviar-los a l'estranger per evitar que perdessin valor. Per tant, seria d'esperar una restricció per treure diners.

Es pot marxar de l'euro però no de la UE?

En teoria sí. De fet, només 17 dels 27 membres de la Unió formen part de l'eurozona. Però és agosarat fer qualsevol afirmació a partir d'aquesta crisi. Una cosa és haver escollit no ser part del club de l'euro i l'altra haver provocat un daltabaix ma-júscul en la crisi del deute i haver arrossegat els veïns, quan es parla de pertinença a la UE.

Quines conseqüències té sortir de l'euro?

Les econòmiques les intentarem analitzar en les pàgines següents d'aquest dossier, amb l'ajut d'economistes (exportar a un preu més barat, però un deute multiplicat per la devaluació de la moneda, tancament dels mercats per finançar-se, no més ajuts de la UE, fallida dels bancs locals i dels estrangers amb deute de l'estat expulsat del club, inflació desbocada, fuga de capitals...) Sobretot, seria un gran fracàs polític.

El BCE ho pot arreglar tot? L'Eurobanc té la clau per resoldre el finançament dels estats, però no per resoldre el pecat original de l'euro. La UE va construir una unió monetària sense unió fiscal i econòmica. Europa no té un Tresor comú, ni emet deute comú, ni ha harmonitzat els impostos. De fet, els governants de la UE han pilotat la crisi segons els interessos dels respectius països, no amb mentalitat europea.

stats