Dossier 15/08/2012

Josep Maria Álvarez: "El coixí social d'aquest país està desapareixent"

Prudent Creu que cal esperar a veure la lletra petita de la pròrroga de l'ajuda per valorar si n'hi ha prou. Considera que la crisi els ha unit a CCOO i que cal lluita

D.s.u.
2 min
Josep Maria Álvarez creu que els moviments com el 15-M són compatibles amb el sindical.

Va pronosticar un esclat social si no es revalidava l'ajuda de 400 euros. S'ha aplacat?

Hem d'esperar a veure'n la lletra menuda perquè quan aquest govern diu que vol millorar l'eficàcia de la mesura, acostuma a voler dir empitjorar-la. De tota manera, l'ajuda és absolutament insuficient. El govern espanyol ha de pensar en estímuls a l'economia i acabar amb la política de retallades. Aleshores ja veurem si s'aplaca l'esclat social. El que és evident és que la renovació ajuda a no empitjorar la situació.

Doncs sembla que al setembre arriben noves tisorades.

És el que ens han dit. Com que tenim un govern que decideix aplicar polítiques sense la més mínima concurrència... Nosaltres demanarem la convocatòria d'una consulta perquè la ciutadania pot decidir si seguir amb les retallades o fer polítiques alternatives. Amb contenció del dèficit, però sense asfíxia.

La Generalitat tampoc no atura les retallades.

El Govern hauria de fer una reflexió interna pel que fa referència a la relació amb els sindicats. Si volen fer polítiques com les de Rajoy, sense consens social, van pel bon camí, però quan ens cridin pel que puguin tenir interès que s'oblidin que hi assistirem. Només hi serem per qüestions de país.

La crisi els ha unit a CCOO?

No hi ha cap dubte que el procés de fustigació diari als drets dels treballadors fa que les diferències les resolguem entre nosaltres i hi hagi un nivell de relació molt més unitari del que havíem tingut mai. És un bon moment per sumar, però no som davant d'un procés de fusió arrelat. Ni s'ha apuntat. Són unes reflexions fruit de l'experiència.

Han sorgit moviments alternatius. És per la crisi d'imatge dels sindicats?

Els moviments alternatius, sobretot el 15-M, ajuden i són plenament compatibles. Hem de sumar força i esforços i això ha de fer que més gent s'impliqui. Només sortirem de la crisi si la societat es conscient que cal lluita. Nosaltres hem d'equivocar-nos el mínim possible sense obsessionar-nos per la imatge.

Hi haurà vaga general?

Les mobilitzacions creixeran i, o el govern fa un gir radical, o tindrem una nova convocatòria, perquè la situació és cada dia més insuportable i cada dia hi ha més gent que es queda sense res. El coixí social d'aquest país està desapareixent.

stats