Dossier 13/09/2012

Junqueras condiciona els acords amb el Govern a un referèndum

Roger Tugas
2 min
Oriol Junqueras va fer la roda de premsa acompanyat de tota la cúpula d'ERC.

BARCELONA.La direcció d'ERC va viure ahir exultant l'endemà de la gran manifestació independentista, que, a més, li va servir per fer un pas més en les seves demandes al Govern. Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP de Catalunya, ha amenaçat reiteradament -i ahir va tornar a fer-ho- de retirar el suport a l'executiu del que fins ara era el seu soci prioritari si mantenia les reivindicacions nacionals. Per tant, a Artur Mas li cal un nou aliat que li garanteixi l'estabilitat, en primer lloc, per aprovar els pressupostos del 2013, si vol complir amb la promesa de satisfer les demandes d'estat propi dels manifestants.

"No podem permetre'ns el luxe de perdre més temps", va defensar el president d'ERC, Oriol Junqueras, que va avançar que, si el Govern convoca un referèndum d'autodeterminació, el seu partit li farà costat "en totes les necessitats que tingui en aquell moment, perquè la independència és més important que el que pugui fer el Govern en un moment puntual". "Segur que som majoria per guanyar el referèndum", es va mostrar convençut el líder dels republicans, que, tot i això, va cridar a convèncer més indecisos.

Per la seva banda, Junqueras va anunciar que els pròxims dies ja contactarà amb els partits favorables al dret de decidir, sindicats i patronals per impulsar "com més aviat millor" un referèndum, que serà una condició per parlar, per exemple, dels pressupostos. Si el Govern no el volgués convocar, ERC aposta per eleccions constituents en què els partits que ho volguessin es presentessin amb un "programa de mínims" que inclogués la independència.

Herrera veu un procés més "lent"

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va afirmar igualment que els partits catalans han "d'entendre que s'obre un procés en què el dret de decidir pot ser la manera de canviar les coses". Tot i això, veu el procés "lent", ja que no l'abordaria fins que hi hagués una majoria favorable més àmplia i, per tant, prioritza, per ara, el pacte fiscal i la crisi.

stats