Dossier 15/09/2012

L'ARA recull la premsa internacional sobre la Diada

Ara
2 min
L'ARA recull la premsa internacional sobre la Diada

BARCELONA.L'ARA regala demà un suplement imprescindible per conèixer com el món va percebre la manifestació independentista de l'Onze de Setembre. Catalonia in the spotlight (Catalunya sota els focus) és un recull de vuit pàgines dels millors articles de la premsa internacional, en la versió original i traduïts al català, sobre el clam independentista de la Diada i el posicionament del Govern.

El Financial Times , The Guardian , The International Herald Tribune , Le Monde , Corriere della Sera , Observatore Romano , Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung són les principals capçaleres seleccionades en aquest compendi dels diferents retrats que es van fer a escala internacional de la protesta multitudinària als carrers de Barcelona.

Tots els punts de vista

Les interpretacions sobre la reivindicació nacional catalana són molt diferents d'un rotatiu a l'altre. Si bé l'editorial del britànic Financial Times situa el projecte recentralitzador de l'estat espanyol i el dèficit fiscal com a principals motius del suport a l'estat propi, l'article de l'americà The International Herald Tribune identifica la demanda independentista com una continuació natural del procés de Transició iniciat fa trenta anys. Per la seva banda, l'anglès The Guardian encara va més enllà i fa un repàs exhaustiu de la història del nacionalisme català per explicar que el govern d'Artur Mas no satisfà els anhels de llibertat del poble català.

El francès Le Monde , en canvi, explica com l'independentisme es nodreix de la crisi per guanyar adeptes i fer una "demostració de força" i els italians Corriere della Sera i Observatore Romano se centren en els arguments econòmics de la independència. Quant als diaris alemanys, mentre que el Frankfurter Allgemeine Zeitung assegura que "el pacte fiscal va ser el principal reclam de la manifestació", el Süddeutsche Zeitung situa Mas com a "defensor de l'independentisme".

stats