CRISI REFORMA FINANCERA
Dossier 01/09/2012

L'Estat injectarà capital a Bankia sense esperar el rescat

El FROB no pot esperar el primer tram del rescat bancari per sanejar Bankia, que ha perdut 4.448 milions d'euros durant el primer semestre de l'any, i recapitalitzarà el banc de manera immediata.

Ara
2 min
Seu de CatalunyaCaixa, a la Via Laietana de Barcelona. L'entitat encara no té clar el seu procés de venda.

BARCELONA.El Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) recapitalitzarà Bankia "de manera immediata" per les fortes pèrdues que el banc intervingut per l'Estat va presentar ahir. D'aquesta manera, el govern espanyol no esperarà l'avançament de 30.000 milions d'euros que Brussel·les ha posat a disposició d'Espanya com a primer tram del rescat bancari de fins a 100.000 milions acordat amb l'Eurogrup al juny.

Segons un comunicat del FROB, l'organisme té previst actuar mentre es culmina el pla de reestructuració del grup que requereix Brussel·les per concedir l'ajuda, que es presentarà a l'octubre, cosa que faria que no fos fins al novembre quan es rebés la injecció de capital. Segons fonts del ministeri d'Economia, no és convenient demanar l'avançament de 30.000 milions "per la dificultat de justificar les raons d'urgència" i perquè, en definitiva, "pot ser bastant més costós que acudir als procediments del FROB".

El FROB té actualment un patrimoni net de 4.139 milions d'euros després d'assumir les pèrdues ocasionades pel sanejament financer en els dos últims anys i ampliar en 6.000 milions el seu capital al febrer.

El FROB assenyala que "la recapitalització, la segregació d'actius i la reestructuració garantiran la solvència i la viabilitat a llarg termini del grup, cosa que assegurarà l'accés continuat a totes les fonts de finançament externes".

Bankia va tancar el primer semestre de l'any amb unes pèrdues de 4.448 milions d'euros, una de les xifres més altes de la història de la banca espanyola. Aquestes pèrdues han provocat que BFA, la seva matriu, incorri en causa de dissolució, tot i que el reial decret aprovat ahir pel consell de ministres estableix que a les entitats nacionalitzades no els és aplicable aquesta dissolució.

Calendari

Fonts d'Economia també van destacar que les entitats nacionalitzades hagin de tenir un "calendari accelerat" per sanejar-se, de manera que a finals d'octubre o a principis de novembre podrien comptar amb els diners de Brussel·les.

La crisi de confiança que va generar la nacionalització de Bankia va provocar a l'entitat una retirada de dipòsits fins al juliol de gairebé 7.000 milions.

CatalunyaCaixa, una altra de les entitats controlades per l'Estat, va perdre 1.444,2 milions d'euros el primer semestre de l'any per les elevades dotacions fetes per cobrir la seva exposició al sector immobiliari i per complir amb els decrets del govern. Aquestes xifres contrasten amb els 124 milions d'euros que l'entitat va guanyar en la primera meitat del 2011.

Respecte a les preguntes directes sobre què passarà amb CatalunyaCaixa, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va afirmar ahir després del consell de ministres que cal esperar els resultats de l'auditoria sobre la banca que es coneixerà aquest setembre. "CatalunyaCaixa és una entitat amb problemes en els seus actius, però amb una marca de moltíssim valor, i cal intentar explotar aquest valor", va assegurar De Guindos. Quan es coneguin les exigències de capital de l'entitat es procedirà al traspàs d'actius dolents a la societat de gestió i es buscarà vendre, però no va explicar com.

Nova Galicia, també en mans de l'Estat, va anunciar ahir unes pèrdues de 168,7 milions el 2011.

stats