UE, CRISI DEL DEUTE
Dossier 23/06/2012

L'Estat no renuncia al rescat directe de la banca

El govern espanyol no dóna la batalla per perduda. Madrid lluitarà per recapitalitzar els bancs directament amb el fons de rescat, tot i que la norma no ho permet. Dilluns farà la petició oficial d'ajuda.

Laia Forès
2 min
COMBATIU  El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, i el comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, ahir a Luxemburg.

LUXEMBURGLa recapitalització directa de la banca "està oberta per a Espanya", va assegurar ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos. El govern espanyol no renuncia a un rescat de les entitats bancàries espanyoles amb diners injectats directament del fons de rescat, sobretot després que el Fons Monetari Internacional (FMI) hagi fet públic un informe en què pressiona la Unió Europea perquè permeti les ajudes als bancs sense passar pels estats. "Crec que és una possibilitat, tal com ha posat de manifest l'FMI", va assegurar De Guindos.

L'actual normativa del fons de rescat europeu només preveu atorgar préstecs als estats membres, encara que siguin diners destinats a sanejar el sector bancari, com en el cas espanyol. Els diners que es prestaran a l'Estat computaran com a deute i faran augmentar, a curt termini, el dèficit. I això pot acabar convertint-se en un argument més per als mercats a l'hora de castigar el deute espanyol. La solució seria la idea que defensa De Guindos, però per fer-ho possible caldria canviar la norma del fons de rescat.

El calendari no quadra

El problema és que Espanya s'està quedant sense temps: el 9 de juliol, d'aquí poc més de dues setmanes, està previst que se signi el rescat. En canvi, per canviar la normativa del fons caldrien mesos. Els terminis no coincideixen. Amb tot, De Guindos va insistir que la recapitalització directa de la banca "és una possibilitat que tenim en consideració". De fet, segons el ministre d'Economia, hi ha una fórmula -que estarien negociant Madrid i els socis europeus- per pactar un rescat bancari a través de l'Estat amb la condició que si en el futur els socis europeus canvien les normes del fons de rescat, Espanya s'hi pugui acollir. És a dir, que es faria un "traspàs" de les responsabilitats. L'Estat ja no hauria de retornar els crèdits sinó que serien els bancs els que es farien càrrec directament del rescat.

Sigui quina sigui la fórmula final, De Guindos va confirmar ahir, després de dies d'estira-i-arronses, que presentarà la petició formal del rescat bancari dilluns. La carta que enviarà a Brussel·les no inclourà la xifra final del crèdit. L'Eurogrup li va exigir dijous que no perdi més el temps i presenti com a màxim dilluns la petició. L'exigència no va fer gaire gràcia al ministre d'Economia, que s'ha dedicat durant els dos dies que ha estat a Luxemburg a treure importància a la carta. Davant el diferent punt de vista del president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, De Guindos va assegurar que "al senyor Juncker de vegades se li han d'explicar les coses".

Els ministres d'Economia de la Unió Europea, reunits ahir a Luxemburg en el marc de l'Ecofin, van aprovar les recomanacions macroeconòmiques per a Espanya, entre les quals hi ha apujar l'IVA i sanejar el sector bancari. De Guindos no va voler confirmar -ni descartar- si el govern de Mariano Rajoy preveu una pujada d'impostos. "Només és una recomanació. És el govern qui decideix", va advertir.

stats