Dossier 18/07/2012

L'agenda de la ruptura entre CiU i el PP

1 min

Les retallades de Rajoy

CiU ja ha anunciat que no votarà el pròxim paquet de retallades del govern del PP, que inclou l'augment de l'IVA i la retirada de les bonificacions dels peatges que fins ara permetia a les autonomies com Catalunya establir-hi descomptes.

Objectiu antidèficit

El conseller Andreu Mas-Colell ha avançat que no podrà complir amb l'objectiu del dèficit si l'Estat no el flexibilitza per a les comunitats autònomes de la mateixa manera que Europa ho ha fet per a Espanya passant-lo del 5,3% al 6,3%.

Llengua

El PP manté un recurs al Constitucional contra la llei d'educació de Catalunya, que, segons el Govern, no afecta la immersió però pot obrir noves escletxes en el model educatiu català, que últimament s'ha vist qüestionat pel Suprem.

Llei de la dependència

El Govern recorrerà al Tribunal Constitucional la reforma de la llei de la dependència perquè envaeix competències exclusives. El conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, vol minimitzar l'afectació que pugui tenir sobre els ciutadans.

Llei d'horaris comercials

El govern espanyol vol exportar el model comercial liberalitzat de Madrid, que xoca frontalment amb el català, regulat per una llei del Parlament. El Govern ja ha anunciat que no pensa aplicar la llei espanyola perquè va contra el petit comerç.

Reforma municipal

El Govern rebutja la intenció de l'executiu de Rajoy de restar competències als municipis petits en favor de les diputacions i disminuir el nombre de regidors fins al 30%. El PP també pretén fixar els sous dels electes locals des de Madrid.

stats