CRISI, EL RESCAT TOU
Dossier 21/08/2012

L'ala dura del PP desafia Rajoy a canviar de rumb

Joan Rusiñol
3 min
L'HOME QUE CARREGA CONTRA SOCIALISTES I POPULARS  Jaime Mayor Oreja no es mossega la llengua i manté que el procés de pau serveix per enfortir les expectatives electorals de l'esquerra abertzale. Marcant distàncies amb Jorge Fernández Díaz, creu que el ministre va en la "mala direcció".

MADRIDAMariano Rajoy se li compliquen més les coses. A les portes d'un nou rescat de l'economia espanyola, la pau interna a les files del PP s'esqueixa. Si els últims dies els barons autonòmics ja havien donat senyals de nerviosisme pels efectes de les retallades, ahir l'ala més a la dreta del partit va exigir al president espanyol que recondueixi les seves polítiques. L'avís va ser a dues veus i des de Brussel·les: Jaime Mayor Oreja, cap de files dels populars al Parlament Europeu, i Aleix Vidal-Quadras, vicepresident de la institució comunitària.

La falta de sintonia entre el cap de l'executiu i els deixebles més aplicats de l'aznarisme ve de lluny, quan al congrés del 2008 aquests sectors van intentar promoure, sense que s'arribés a concretar, una llista alternativa per desbancar Rajoy del capdavant del partit. Amb el temps es va firmar una treva formal que ara, nou mesos després de guanyar les eleccions, fa aigües. De fet, Mayor Oreja va admetre, en una entrevista a la Cope, que fa dies que no conversa amb el president espanyol. Vidal-Quadras ha provat, sense èxit, de reunir-se amb la secretària general de la formació, María Dolores de Cospedal, per presentar-li la plataforma Reconversión, una iniciativa espanyolista per passar el ribot sense miraments a l'estat de les autonomies.

En aquest context de distanciament progressiu, la concessió del tercer grau al membre d'ETA Iosu Uribetxeberria, divendres passat, ha fet esclatar les tensions.

Enfortir l'esquerra abertzale

Fidel a la seva visió del conflicte basc, posant al mateix sac ETA i l'independentisme polític, l'exministre de l'Interior va carregar contra la política antiterrorista dels seus companys de partit: "Ens estem fixant en el tema dels presos sense adonar-nos que s'està alimentant un projecte de ruptura a Espanya, que [ETA] mirarà de rendibilitzar a partir de les eleccions autonòmiques". La seva anàlisi parteix de la convicció que "l'estela" del procés de pau obert per José Luis Rodríguez Zapatero segueix viva amb el PP i en "la mala direcció" perquè reforça les expectatives electorals d'EH Bildu. Per això, Mayor Oreja va avisar Rajoy que si no rectifica a temps i els abertzales guanyen (o si ho fa el PNB amb el seu suport), s'acabarà adonant tard que "la crisi a Espanya no només tindrà una dimensió econòmica, sinó també política". Ja fa temps que a les files de la dreta espanyola miren amb preocupació un possible efecte contagi de la situació escocesa a Euskadi i a Catalunya.

En una línia semblant, l'expresident dels populars catalans Vidal-Quadras va reclamar un ampli debat intern al partit per posar remei a "l'alarmant allunyament" de Rajoy amb els seus votants i evitar el "divorci" definitiu. Com a causes del distanciament va assenyalar la pujada "brutal" d'impostos -la gran rectificació econòmica del ministre Montoro-, el pla de reinserció de presos d'ETA, la no-eliminació de soca-rel de l'assignatura d'educació per a la ciutadania i la suposada negativa de la Moncloa a una forta recentralització de l'estat autonòmic.

El retorn a les essències

Sense gaires concessions a la diplomàcia verbal, Vidal-Quadras va alertar el president espanyol que "no es pot confondre una formació política amb les persones que en una determinada etapa n'ocupen els llocs de màxima responsabilitat". Per això li va exigir un retorn a les essències d'un partit que defineix com a "liberal, conservador i humanista". La direcció del PP va optar per esquivar el debat de fons i es va limitar a dir que en el cas del segrestador de José Antonio Ortega Lara, la gota que ha fet vessar el got de la paciència aznarista, Interior ha complert la legalitat vigent.

Aquestes no van ser, però, les úniques veus crítiques que Rajoy va haver d'escoltar el dia que es reincoporava a la feina, al despatx de la Moncloa. Dos economistes espanyols, Jesús Fernández-Villaverde, professor de la Universitat de Pennsilvània, i Luis Garicano, de la London School of Economics, van publicar un article al prestigiós diari Financial Times en què criticaven la gestió del govern espanyol i demanaven canvis. Els dos autors lamenten que el cap de l'executiu "sembla que pensi que els problemes no se solucionen sinó que es dissolen a base de paciència".

A Rajoy se li multipliquen els fronts de batalla.

stats